Skoči na vsebino

Pokliči me prosim v Gambijo

Včeraj zvečer, okoli 20.00 ure, so nas goljufi ponovno zaspemali z SMS sporočili in ob takšnih dogodkih se vedno znova vprašamo, le kako jim uspe dobiti naše številke. Številni uporabniki so iz neznane številke prejeli SMS z vsebino  “Pokliči me prosim”. Na SI-CERT smo v 4 urah prejeli kar 20 prijav uporabnikov. Številke, iz katerih prihajajo  SMS sporočila, so različne, skupna je klicna številka 00220, ki kaže, da sporočila prihajajo iz Gambije. 

Kaj se skriva za pozivom iz Gambije? Mi smo poklicali na nekaj številk in odgovor je: “Ta številka ne obstaja”. V tem primeru gre zelo verjetno za potegavščino. Včasih pa goljufi pošljejo SMS s pozivom, da pokličete številko v tujino in tako ustvarite mednarodni promet, ki se bo pošteno poznal na računu. Namreč, na drugi strani poslušate oglasno sporočilo, vaš račun za telefon pa bliskovito raste.

Nauk te zgodbe: ŽELITE IZBRISATI TO SPOROČILO? DA
SMS iz Gambije
SMS iz Gamije

Komentarji / 6

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Anita /

  Dober dan.. tudi meni se to dogaja saj nevem kaj naj naredim 3x na dan me pokličejo in 2x na dan dobim sms… Kaj lahko storim

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni! SMS sporočila izbrišite, nanje ne odgovarjajte in ne kličite na navedeno številko. SMS sam po sebi ne more narediti nobene škode, samo nikoli ne odgovarjajte na neznane številke iz tujine.

 2. Gregor /

  Zdravo, mene pa zanima namen spletne strani, kjer so javno objavljene telefonske številke. Tudi moja je med njimi pa nisem nikomur dovolil, da jo objavi. Morda pa kdo na podlagi te zbirke pridobiva telefonske številke.
  Spletna stran je pa tale: http://telefonska.zbirka.net/

  1. Varni na internetu /

   Na spletni strani so navedene le možne telefonske številke posameznih omrežnih skupin. Po prvem pregledu, pa spletna stran ne vsebuje informacij, ki bi neposredno in enolično določile osebo, kateri pripada posamezna telefonska številka. Iz slednjega lahko zaključimo, da spletna stran ne poseduje zbirke osebnih podatkov. S področjem varovanja osebnih podatkov se ukvarja Informacijski pooblaščenec RS (https://www.ip-rs.si/), kamor se lahko obrnete po podrobnejše informacije.

 3. Ana /

  Pozdravljeni!

  Naj z vami delim še svojo zgodbo. Tudi mene je pred nekaj leti vsak dan klicala ena številka. Zgledala je slovenska (041 in še 6 številk). Nanjo se seveda nisem javljala, kasneje pa sem z iste številke še dobivala prazna sms sporočila. Klicala sem svojega operaterja, če lahko to številko blokirajo. Rečeno mi je bilo, naj se več krat oglasim na klic za nekaj sekund, da imajo številko zabeleženo, da jo lahko blokirajo in prijavijo kot “nadlegovanje”. Ko sem se oglasila, je bil na drugi strani le visok in glasen pisk.
  Seveda se nato več nisem upala oglašati.
  Telefonsko številko sem iskala preko Googla in TIS-a, kjer številke ni našlo. Tudi na informacijah niso želeli dati podatkov o uporabniku te telefonske, zaradi varovanja podatkov (na ime dajo telefonsko, če pa poveš le številko pa ti imena ne povejo..)
  No, čez nekaj mesecev se je klicanje le končalo. Prepričana sem, da številka zagotovo ni bila slovenska in da je šlo za klic, ki le zviša račun telefona.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!
   Stroške računa bi vam lahko nabili, če bi poklicali v nazaj. V nasprotnem primeru, če se na sumljive klice samo oglasite, pa ste lahko brez skrbi – vsaj kar se dodatnih stroškov tiče.