Skoči na vsebino

Osnovna zaščita pred virusi

Na trgu programske opreme je veliko izdelkov in storitev, ki lahko bistveno izboljšajo stopnjo zaščite vašega računalnika.

Osnovno zaščito vašega računalnika sestavljajo tri ključne komponente, ki enostavno morajo biti nameščene, še preden se povežete v internet:

1. Aktiviran požarni zid

Požarni zid (angl. firewall) prepreči dostop do storitev vašega računalnika, ki niso namenjene javni uporabi. Windows 7, Vista in XP takšno pregrado že vsebujejo, zato je ne izklapljajte (glej navodila na straneh Microsoft Slovenija). Za ostale verzije Windows operacijskega sistema je na voljo nekaj brezplačnih programov:

ZoneAlarm Personal Firewall

Outpost Firewall

Sunbelt Kerio Personal Firewall

2. Posodobljen antivirusni program

Osnovna sestavina zaščite računalnika je tudi protivirusni program. Pripravili smo informativni seznam nekaterih antivirusnih programov, tako plačljivih kot brezplačnih.

3. Redno posodabljanje

Nenehno morate skrbeti za posodabljanje operacijskega sistema, brskalnika in vseh nameščenih programov, saj s popravki odpravljate tudi varnostne luknje in tako zmanjšujete možnost zlorabe svojega računalnika.

Vsi novejši operacijski sistemi imajo vgrajene komponente za samodejno posodabljanje. Za brskanje po spletu uporabljate tako posodobljen spletni brskalnik kot tudi vse njegove komponente, npr. PDF-prikazovalnik, Flash, QuickTime, RealPlayer, VLC-predvajalnike, Java itd. Ustrezne posodobitve vedno namestite z uradne spletne strani ponudnika.

V pomoč so vam lahko posebni programi, ki preverijo, katere programe imate že nameščene na vašem računalniku in zahtevajo posodobitev. Za sisteme Windows lahko na primer uporabite brezplačni rešitvi:

http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/

http://filehippo.com/

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.