Skoči na vsebino

Oktobra se prične prvi vseevropski mesec kibervarnosti: »Spletna varnost je za tvoje dobro!«

Jutri se prične prvi celovit evropski mesec kibervarnosti. Evropski mesec kibervarnosti (European Cyber Security Month) je vseevropska kampanja ozaveščanja, ki jo organizira Evropska unija. Njen cilj je spodbuditi ozaveščenost o računalniški varnosti med državljani in spremeniti njihove poglede na kibergrožnje ter zagotoviti najnovejše informacije o kibervarnosti z izobraževanjem in dobrimi praksami.

Članice Evropske unije bodo ves oktober sodelovale z različnimi dejavnostmi in prireditvami z namenom izboljšanja obveščenosti državljanov o informacijski varnosti. V samo načrtovanje in organiziranje kampanje je bilo aktivno vključenih več kot 40 različnih deležnikov projekta iz 25 držav iz cele Evrope. Prvi evropski mesec kibervarnosti, ki bo obsegal več kot 50 različnih aktivnosti, so podprli tudi evropska varnostna agencija ENISA, skupaj s podpredsednico Evropske komisije in komisarko Neelie Kroes in komisijo Generalnega direktorata GD Connect.

Evropski mesec kibervarnosti
Logotip: Evropski mesec kibervarnosti

Izvršni direktor Evropske agencije za omrežno in informacijsko varnost ENISA, profesor Udo Helmbrecht, poudarja:

»ENISA deluje kot posrednik znanja o kibernetski varnosti. Evropski mesec kibervarnosti  pa omogoča izmenjavo izkušenj in primerov dobrih praks. Gre za vašo varnost in vaše dobro; zagotavljanje spletne varnosti zahteva vašo aktivno udeležbo. V času, ko postaja kibernetska varnost vse pomembnejša, tako za družbo kot gospodarstvo, je izziv izobraziti državljane in manjša podjetja ter okrepiti zaupanje v informacijske storitve javnega in zasebnega sektorja, ki so del našega vsakdana.«

Paleta dejavnosti po vsej Evropi

Dejavnosti v okviru evropskega meseca kibervarnosti bodo potekale v 22 državah članicah EU in 3 državah partnericah. K mesecu varnosti bodo aktivno prispevale: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Moldavija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo.

Članice bodo organizirale različne dejavnosti, Slovenija bo v evropski kampanji sodelovala z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira slovenski center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

Program Varni na internetu in njegove aktivnosti v celoti financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Na našem portalu bomo predstavili nove video vodiče, ki bodo spletne uporabnike opozarjali na tveganja pri spletnem nakupovanju in opravljanju e-bančnih storitev. Poseben sklop vsebin letos namenjamo manjšim podjetnikom, obrtnikom in društvom,  ki pogosto zaradi pomanjkanja resursov, zanemarjajo svoje spletne stvari in tako nevede odpirajo vrata zlorabam.

Več informacij na spletni strani kampanje evropskega meseca kibervarnosti:

http://cybersecuritymonth.eu/

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.