Skoči na vsebino

Nujno preverite, če ste okuženi s trojancem DNSChanger!

KAJ JE DNSChanger? KAKŠNE TEŽAVE PRINAŠA?

Akcija obveščanja o DNSChanger trojancu je bila zaključena leta 2012. Trojanec danes ni aktualen in ne predstavlja grožnje. Zato tudi domena dns-ok.si ni več aktivna.

Trojanec DNSChanger spremeni DNS nastavitve računalnika in je napadalcem omogočil preusmerjanje prometa na vmesne strežnike, kjer so lahko prestregali komunikacijo okuženih računalnikov. FBI je novembra 2011, po dveletni akciji s sodelovanjem estonske policije, dosegel aretacijo šestih estonskih državljanov, ki so s pomočjo trojanca zgradili večmilijonsko omrežje okuženih računalnikov. DNS strežniki so prešli pod nadzor FBI, vendar pa to ni odpravilo okužb. Po izklopu strežnikov 9. julija 2012 bodo okuženi uporabniki imeli težave pri dostopu do interneta.

Po svetu že 4 milijoni okuženih računalnikov

Leta 2007 je organizirana skupina uporabila zlonamerni program DNSChanger in z njim okužila približno 4 milijone računalnikov v več kot 100 državah. Po podatkih SI-CERT je bilo v obdobju od novembra 2011 do junija 2012 v Sloveniji 76.000 različnih IP naslovov, ki so kazali znake okužbe (nekaj računalnikov je medtem že bilo očiščenih, posamezen okužen računalnik lahko skozi daljše obdobje uporablja več IP naslovov, zato je seveda dejansko število okuženih računalnikov manjše).

PREVERITE, ALI JE TUDI VAŠ RAČUNALNIK OKUŽEN!

Vsem spletnim uporabnikom svetujemo, naj preverijo ali je nastavitve njihovih DNS strežnikov spremenil DNSChanger trojanec. To lahko opravite preprosto – s klikom na stran  dns-ok.si. Ob okuženem računalniku in spremenjenih DNS nastavitvah boste videli rdeče opozorilo, kar pomeni zelo verjetno okužbo. Če vidite zeleno obvestilo, potem vaš računalnik ni okužen.

Preverite, ali ste okuženi!

Moj računalnik je okužen, kaj zdaj?

Spodaj so našteti programi, ki lahko trojanca odstranijo. Ker obstaja več različic DNSChanger trojanca, ni nujno, da posamezni program zna odstraniti vse. V tem primeru vam svetujemo naslednji postopek:

1. Namestite enega od spodnjih programov.
2. Sledite navodilom za namestitev in zagon programa. Nekateri programi svetujejo pregled celotnega računalnika, kar je priporočen ukrep.
3. Ponovno zaženite računalnik
4. Ponovno obiščite spletno stran dns-ok.si, da preverite ali je DNSChanger trojanec še vedno aktiven na vašem računalniku.
5. Če je okužba še vedno prisotna, izberite drug program za odstranjevanje trojanca.

Programi za operacijski sistem Microsoft Windows:

Program za operacijski sistem Mac OS X

Če odstranjevanje po zgoraj opisanem postopku ni uspelo, preverite nastavitve svojega usmerjevalnika. Nekatere različice DNSChanger trojanca so namreč znale spremeniti nastavitve domačega usmerjevalnika in tako izpostavile vse naprave (računalniki, mobilni telefoni, tiskalniki), ki preko njega dostopajo na internet. Med nastavitvami poiščite DNS strežnike in preverite, ali IP naslovi teh ustrezajo tistim, ki jih priporoča vaš ponudnik. Če so bili zapisi spremenjeni, jih popravite in zopet obiščite spletno stran dns-ok.si. Za pomoč pri preverjanju in spreminjanju DNS nastavitev na domačem usmerjevalniku se obrnite na svojega ponudnika intenetnih storitev.

Če nastavitve usmerjevalnika niso bile spremenjene, bo morda potrebna ponovna namestitev računalnika. Pred tem naredite varnostno kopijo pomembnih dokumentov.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Ana /

    Povezava dns-ok.si ne deluje

    1. Varni na internetu /

      Trojanca smo “čistili” leta 2012, zato spletno mesto dns-ok.si ni več aktivno, trojanec sam pa ne predstavlja grožnje. Hvala, da ste nas spomnili, članek smo sedaj ustrezno dopolnili.