Skoči na vsebino

Novi izzivi ob Dnevu varne rabe interneta

Danes, 11. februarja 2014, v več kot 100 državah po celem svetu praznujemo Dan varne rabe interneta s sloganom »Skupaj za prijaznejši internet!« Glavni namen tega dne je promocija varne in odgovorne rabe tehnologij, predvsem med otroki in mladostniki.

Letošnja tema se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega okolja. Otroci in mladi, starši in skrbniki, učitelji, strokovni in mladinski delavci, socialni delavci, tudi industrija in politiki, prav vsi pri tem igramo pomembno vlogo!

Letos so v točki osveščanja o varni rabi interneta med otroki in mladostniki SAFE.SI dali na ogled prvih pet od 15 novih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki si jih sinhronizirali v slovenščino. Serija je zelo priljubljena, slovenske glasove za Planšarja in Jureta sta zopet posodila Trkaj in Tamir Gostiša. Vse izobraževalne risanke so zbrane na tej povezavi. Prav tako so mladi, ki sodelujejo v Safe.si panelu mladih, za Dan varne rabe interneta pripravili nov Mobilni in spletni bonton, ki ga bodo v tiskani in online verziji širili med svoje vrstnike. Če smo čisto iskreni, tudi odrasli bi ga lahko kdaj prebrali, vsaj ko se odpravimo v kino 🙂

Nove prevare, novi izzivi za spletne detektive

Varnejši splet moramo ustvarjati vsi, vendar se najprej moramo zavedati, da so na spletu določena tveganja, hkrati  pa tudi načini, kako jih lahko prepoznamo in se jim uspešno izognemo. Pa ne le otroci in mladostniki, pozornost moramo nameniti tudi odraslim uporabnikom spleta, ki v vse večji meri uporabljajo spletne trgovine in storitve e-bančništva, kar odpira vrata vedno novim zlorabam. Zato se Dnevu varne rabe interneta pridružujemo tudi v okviru programa Varni na internetu, saj želimo ponuditi čimveč koristnih napotkov in receptov, kako se izogniti spletnim nevarnostim in v polni meri izkoristiti vse prednosti, ki jih splet prinaša.

Letos smo posodobili interaktivni spletni vprašalnik Si spletni detektiv? z novimi konkretnimi primeri spletnih prevar Vprašalnik je zasnovan tako, da razkriva znake spletne goljufije oz. poda ključne namige, ki so vam lahko v pomoč pri prepoznavanju tveganj. V novi verziji je več primerov (čisto pravih, ki smo jih obravnavali na SI-CERT), ki se nanašajo na Facebook in spletne nakupe. Ste pripravljeni na nove izzive?

Prepoznaš trike spletnih goljufov?
Grafika: .si spletni detektiv?

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.