Skoči na vsebino

Dan varne rabe interneta – Ne zatipkaj si življenja!

Danes po 100 državah sveta in na 6 celinah praznujemo dan varne rabe interneta. Letos v točki osveščanja o varni rabi interneta med otroki in mladostniki SAFE.SI kot osrednjo temo izpostavljajo varno in odgovorno rabo mobilnih naprav.

Pametni mobilniki, tablice in dlančniki so vse bolj razširjena tehnologija, ki jo uporablja tudi vse več otrok. Z njimi pa prihajajo tudi določene pasti, ki jih pri uporabi navadnih mobilnikov nismo poznali ali pa so bile manj pereče. Čeprav te naprave odpirajo zanimive nove oblike komunikacije, zabave in tudi učenja, pa je pri neprevidni rabi pametnih mobilnikov bolj ranljiva otrokova zasebnost zaradi razkrivanja lokacije prek telefona, še hitrejše objave in širjenja slik, informacij zaradi dostopa do spleta prek mobilne naprave, ki omogoča tudi dostop do otrokom neprimernih vsebin.

Večja je tudi pojavnost pretirane navezanosti na telefon in prekomerne uporabe, težji je starševski nadzor nad otrokovo uporabo, presenetijo pa nas lahko tudi visoki računi kot posledica okužbe mobilnega telefona zaradi nalaganja sumljivih aplikacij, iger ipd.

Ne zatipkaj si življenja – kampanja s komikom Pižamo

S kampanjo Ne zatipkaj si življenja, ki so jo pripravili s komikom Pižamo v vlogi Hipster Bedanca, ki se prvič sreča s pametnim telefonom, opozarjajo mlade na možne pasti neodgovorne rabe mobilne tehnologije. Pripravili so 5 oglasov, v katerih se Hipster Bedanc znajde v različnih na zabaven način predstavljenih zadregah s pametnim telefonom, ki pa imajo resne posledice: izgubo punce, prijateljev, zasebnosti, denarja, dostojanstva. Za mlade je na voljo tudi Facebook aplikacijo v obliki testa, s katero lahko preverijo: Kdo je pametnejši oni ali njihov pametni mobilnik?

Ne zatipkaj si življenja!
Plakat "Ne zatipkaj si življenja" s "Hipsterjem Bedancem"

Podpis kodeksa mobilnih operaterjev in internetnih ponudnikov za zaščito uporabnikov

Na dan varne rabe interneta je bil podpisan prenovljen kodeks mobilnih operaterjev in ponudnikov internetnih storitev z namenom izboljšanja zaščite uporabnikov javnih elektronskih komunikacijskih storitev, predvsem otrok in mladostnikov do 18. leta in starejših, ki zaradi pomanjkanja znanja slabše poznajo kibernetske nevarnosti.

Raziskava: Kaj so skrbi slovenskih staršev glede uporabe mobilnih telefonov pri otrocih

Raziskava med slovenskimi starši, ki so jo v centru SAFE.SI v januarju izvedli med spletnimi uporabniki, je pokazala:

  • Da je po mnenju staršev primerna starost, ko otrok dobi svoj mobilni telefon, 11 let
  • Da je 40 % staršem težko nadzorovati uporabo mobilnega telefona pri otroku. Starejši kot je otrok, težje jo nadzorujejo, saj se s to trditvijo strinja 47% staršev otrok starih od 13 do 17, 34% staršev otrok starih od 9 do 12 let in le 17% staršev otrok starih od 5 do 8 let. Prav tako se s to trditvijo bolj strinjajo starši otrok, katerih otroci lahko prek mobilnega telefona dostopajo do interneta (53%), kot tistih, ki dostopa nimajo (25%).
  • Več kot tri četrtine (76%) staršev meni, da bi morala biti uporaba mobilnega telefona v šoli prepovedana.
  • 72 % staršev  meni, da mobilni operaterji ne naredijo dovolj za zaščito mladoletnikov pri uporabi njihovih storitev.
  • 43% staršev se strinja, da je včasih mobilni telefon vzrok za nesoglasja med njimi in otrokom. S to strditvijo so se bolj strinjali tisti starši, katerih otrok ima pametni mobilni telefon (45%) ter tisti, katerih otroci imajo dostop na interneta prek mobilnega telefona (50%), kot tisti, katerih otroci nimajo pametnih mobilnih telefonov (31%) in interneta (25%).
  • Približno tretjina jih meni, da mobilnik včasih moti družinsko življenje. To so v večji meri trdili starši, katerih otrok ima pametni mobilnik (38%) in dostop do interneta(35%), kot tisti, katerih otrok ima navaden mobilni telefon (19%) in nima dostopa do interneta (19%).
  • Večina, kar 87% staršev otroku zaupa, da varno in odgovorno uporabljajo svoj mobilni telefon.

Otroci, najstniki, starši, učitelji – še več informacij o varni in odgovorni rabi novih tehnologij poiščite na strani www.safe.si.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Vito /

    Še šola gleda vašo stran