Skoči na vsebino

Nov način pošiljanja neželenih sporočil preko dogodkov v Google koledarju

Že večkrat smo povedali, da domišljija spletnih goljufov nima meja. Vedno znova iščejo nove načine, kako zaobiti vse znane zaščite, da bi lahko svoja škodljiva sporočila dostavili do uporabnikov. In tokrat lahko rečemo, da so prekosili sami sebe.

Ugotovili so namreč, da nam lahko reklame za komercialne SMS klube, lažne kredite, phishing sporočila ipd. dostavijo kar neposredno v naš spletni koledar, ti dogodki pa se nam potem dnevno prikazujejo na zaslonu telefona v obliki obvestil.

Primer obvestila lažnega dogodka v Google koledarju
Primer obvestila lažnega dogodka v Google koledarju

Google koledar namreč v privzetih nastavitvah omogoča samodejno dodajanje dogodkov v koledar. To pomeni, da če nekdo v svojem Google koledarju ustvari dogodek in v seznam gostov vpiše vaš elektronski naslov, se bo ta dogodek vnesel v vaš koledar, ne da bi vi to morali kakorkoli potrditi.

Primer kreiranja novega dogodka v Google koledarju
Primer kreiranja novega dogodka v Google koledarju

Goljufi pri ustvarjanju dogodka izberejo tudi možnost, da prejemniki o tem ne dobijo obvestila prek elektronske pošte, tako da se dogodki vnesejo v vaš koledar brez kakršnegakoli obvestila. V dogodku nato samo še nastavijo vsakodnevno obvestilo, kar v koledarju izgleda takole:

Vsakodnevno obvestilo o dogodku
Prikaz, kako izgleda nastavitev vsakodnevnega obvestila o dogodku

Kaj storiti, če se vam začnejo pojavljati taka obvestila?

Naprej brez panike, saj tu ne gre za vdor ali virus! Če se vam kar naenkrat na telefonu začnejo pojavljati obvestila o čudnih dogodkih, nikar ne odpirajte povezav v sporočilih, ampak odprite Google koledar (preko aplikacije ali preko spletne strani https://calendar.google.com/), označite sporni dogodek in ga izbrišite. Če vas vpraša “Ali želite gostom v Google Koledarju pošiljati e-poštna sporočila o preklicu?”, izberete možnost “Ne pošlji”.

Izbris spornega dogodka
Zaslon, ki prikazuje, kje izbrišemo sporni dogodek

Kako se zaščititi?

Vnos takih dogodkov v vaš koledar lahko tudi povsem onemogočite, in sicer na spodnji način:

1. Na računalniku odprite spletno stran Google koledarja https://calendar.google.com, v zgornjem desnem delu kliknete ikono menija z nastavitvami in izberete možnost “Nastavitve”.

Kliknite nastavitve
Zaslon, ki prikazuje, kje uredimo nastavitve koledarja

2. V nastavitvah pod “Splošno” izberite “Nastavitve dogodkov” in v delu “Samodejno dodaj povabila” izberite možnost “Ne, pokaži samo povabila, na katera sem odgovoril”.

Nič več lažnih vabil na dogodke!
Zaslon, ki prikazuje, kako vključimo možnost, da nam Google koledar prikaže samo povabila, na katera smo odgovorili

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. ZVONKO prosen /

    Spoštovani

    Hvala za vaša navodila ki so vedno dobrodošla.

    S spoštovanjem
    Zvonko Prosen