Skoči na vsebino

Bi zadeli bon 500 € za nakupovanje?

Na spletu sta se pojavili nagradni igri, v katerih lahko zadenete bon za 500 € pri trgovcema Mercator in Leclerc.  Mamljiva nagrada, vendar pozor! Trgovca nima ničesar skupnega s to nagradno igro razen tega, da dejanski organizator zlorablja dobro ime blagovne znamke za privabljanja uporabnikov v plačljiv SMS klub.

Lažna nagradna igra Mercator
Lažna nagradna igra Mercator

Nagradna igra se začne s kratkim vprašalnikom o izkušnjah z nakupovanjem pri trgovcu, na koncu pa od vas zahtevajo vnos telefonske številke. Vendar po vpisu ne boste korak bliže darilnemu bonu, samo vaš mesečni račun za telefon bo lažji za približno 20 €.

Prikrito privabljanje v SMS klube prek lažne nagradne igre je zelo pogosta sporna poslovna praksa zadnjih nekaj let. Vsakič ponudijo malce drugačno nagrado in kljub temu, da gre za znan način zavajanja, potrošniki še vedno nasedejo, prevečkrat. Nekaj primerov iz preteklih let:

https://vni.cert.si/2011/vaba-za-sms-klub/

https://vni.cert.si/2012/sodelovanje-v-nagradni-igri-za-bon-v-vrednosti-450-eur-za-trgovino-zara-vas-lahko-stane-5-eteden/

https://vni.cert.si/2012/lazni-kuponi-za-adidas-in-hm/

https://vni.cert.si/2015/zakaj-bi-petrol-delil-kupone-za-zastonj-gorivo/https://vni.cert.si/2011/vaba-za-sms-klub/

Tokrat so se organizatorji malo bolj potrudili in lažni nagradni igri dodali vprašalnik in potvorjene komentarje Facebook uporabnikov. Vprašalnik nagradno igro sicer postavi v bolj legitimne okoliščine, ker mora uporabnik dejansko nekaj narediti za osvojitev nagrade, še vedno pa bodo vsi sodelujoči ostali praznih rok in z luknjo v denarnici.

Bodite pozorni

  1. Vedno natančno preberite drobni tisk oz. pogoje sodelovanja v različnih nagradnih igrah.
  2. O verodostojnosti nagradne igre se pred sodelovanjem pozanimajte na uradnem kanalu omenjenega organizatorja (recimo Facebook strani).
  3. Vedno sodelujte samo v nagradnih igrah, ki sledijo slovenskim pravilnikom o organiziranju nagradnih iger. Ti natančno določajo; da mora biti jasno naveden organizator, trajanje nagradne igre, pogoji sodelovanja, način žrebanja in način obveščanja nagrajencev. Nagradne igre, ki se izogibajo tem določilom, so skoraj vedno lažne!

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Like za iPhone8 | Varni na internetu /

    […] ne gre samo za velike obljube, če ste nepozorni, si lahko na glavo nakopljete še včlanitev v SMS klub, ki vas lahko stane 20 evrov na […]