Skoči na vsebino

Zagotovo vsi poznamo kakšen par, ki se je spoznal na spletu. Naj bo to na spletnih aplikacijah za zmenke ali pa družbenih omrežjih. Spoznavanje na spletu je postalo nekaj povsem vsakdanjega. Posebno v času pandemije, ko so bili socialni stiki v veliki meri omejeni.

Dopisovanje dandanes predstavlja glavni način navezovanja stikov in nedolžni pogovori lahko kaj kmalu vodijo v izmenjevanje osebnih pripovedi in čustveno navezanost. Tudi če osebe še ne poznamo “v živo”, po urah pogovorov vseeno dobimo občutek, da jo poznamo in da ji lahko zaupamo. Zato ni nič nenavadnega, da ji priskočimo na pomoč. če se znajde v stiski …

V epizodi “Za ljubezen” si lahko lahko ogledate zgodbo o izkušnji čustvene manipulacije z namenom finančnega okoriščenja.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

 

Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejši in neizobraženi uporabniki. Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, sicer prevladujejo ženske, gre za uporabnice najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki so zaupale goljufu na drugi strani samo na podlagi lepe fotografije. Čeprav so žrtve romantičnih goljufij v tem primeru ženske, tudi moški niso nič bolj imuni. Nekaj let nazaj so tako Slovenci na različnih portalih spoznavali mlade Rusinje, na koncu pa ostali brez njihove ljubezni in brez denarja.

Goljufov na drugi strani ne gre podcenjevati: so dobri poznavalci človeške psihe in izjemni manipulatorji, ki točno vedo, na kateri gumb pritisniti ob določenem trenutku, da iz žrtve izvabijo še več denarja.

Kako ravnati in kako prepoznati, da gre za prevaro 

Zavedati se morate, da je edini cilj kriminalcev, da od vas dobijo še več denarja, zato prekinitev komunikacije ne bo lahka, sploh če ste se čustveno že vpletli.