Skoči na vsebino

“A si vedu”, kako hitro heker ugane tvoje geslo? 28. januarja obeležujemo evropski dan varstva osebnih podatkov. Gesla so pogosta tarča spletnih napadalcev, zato je izjemno pomembno, da uporabljamo močna, dovolj dolga in kompleksna gesla. Še bolj pomembno pa je, da za vsako storitev uporabljamo drugo geslo.

Zakaj 6 mestno geslo ni dovolj varno, izveš v videu.

Verjetno je že vsak slišal za spletne prevare, prejel lažen e-mail, sms sporočilo, kliknil lažen oglas ali naletel na lažno spletno trgovino. Ampak a veste, kaj je v ozadju? Z video serijo »A si vedu« uporabnikom na atraktiven način in v zelo kratkem času približamo zanimiva dejstva s področja kibernetske varnosti.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

 

Če uporabljate enostavna gesla, jih storilec lahko ugane s poskušanjem ali z uporabo slovarja. Lahko imate računalnik okužen z virusom, ki napadalcu pošilja vsa gesla, ki jih vpisujete v vaše aplikacije in uporabniške račune, lahko pa ste bili tudi žrtev phishing napada, ko vas spletni nepridipravi namesto na avtentično spletno stran speljejo na kopijo spletne strani, ki se na prvi pogled skoraj ne razlikuje od prave, avtentične spletne strani. Če na tej strani vpišete geslo, ga pravzaprav sami sporočite napadalcu.

Na spletni strani https://haveibeenpwned.com/ lahko za vaš elektronski naslov preverite, ali se morda nahaja v kakšnih zlorabljenih bazah podatkov. Če se, potem povsod zamenjajte geslo, ki ste ga uporabljali za to storitev.