Skoči na vsebino

»A si vedu« kako dobiš računalniški virus? Na veliko načinov. Ok, kaj pa, kako ga ne? Poglej video.

Verjetno je že vsak slišal za spletne prevare. Vsak je že kdaj prejel lažen e-mail, sms sporočilo, kliknil lažen oglas ali naletel na lažno spletno trgovino. Ampak a veste, kaj je v ozadju? Z video serijo »A si vedu« uporabnikom na atraktiven način in v zelo kratkem času približamo zanimiva dejstva s področja kibernetske varnosti.

_____

Virus si največkrat naklikate sami, npr. tako, da odprete priponko v lažnem emailu, ali pa da si namestite ‘crack’ za kakšno igrico ali program.

Kako izgleda lažen e-mail?

Včasih je bilo lažje opaziti, da gre za lažni e-mail, ker je bilo besedilo v angleščini ali pa zelo čudni slovenščini. Pošiljatelj je bil nekdo, za katerega ste slišali prvič, celotno sporočilo pa je izgledalo precej čudno. V današnjem času pa lahko lažno sporočilo izgleda zelo podobno kot legitimno sporočilo: kot pošiljatelj je naveden nekdo, ki ga poznate, besedilo je v precej lepi slovenščini, lahko vsebuje uradne logotipe, lahko vsebuje celo preteklo komunikacijo, se pravi kot bi nekdo odgovoril na en mail, ki ste ga poslal prejšnji dan.

Virus se lahko nahaja v prilogi ali pa na povezavi v e-mailu.

Kaj se zgodi, ko pride do okužbe?

Virusi so različnih vrst, ampak skoraj zagotovo se bo zgodilo vsaj nekaj od tega:
• ukradel vam bo vsa shranjena gesla v brskalnikih (chrome, firefox, edge, …) in programih za elektronsko pošto (outlook, thunderbird, …) ter jih poslal napadalcu
• namestil bo keylogger, ki bo povsem neopazno tekel v ozadju in beležil čisto vse pritiske na tipkovnico
• ukradel bo kriptodenarnice, ki jih imate shranjene na računalniku
• iz vašega računalnika bo pošiljal okužena sporočila vašim kontaktom
• ukradel vam bo kakšne zanimive datoteke, npr. fotografije ali videe
• zašifriral vam bo vse dokumente in za šifrirni ključ zahteval odkupnino
• ali pa se bo celo preko vašega računalnika povezal v vaše službeno omrežje in se še tam razširil po vseh drugih računalnikih

Če niste prepričani, zakaj ste prejeli neko sporočilo, ne klikajte na povezave v njem in ne odpirajte priponk, pa tudi če pride sproočilo iz znanega naslova. Raje pokličite pošiljatelja po telefonu in ga vprašajte, ali vam je sporočilo res poslal sam.

 

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve