Skoči na vsebino

Ključni besedi leta 2011 – nigerijska prevara

Skoraj leto dni bo minilo od pričetka projekta Varni na internetu. 7. februarja 2012, ob svetovnem dnevu varne rabe interneta, bomo lahko rekli, da se že okroglo leto trudimo z našimi nasveti in opozorili spletnim uporabnikom podati čim več koristnih namigov za bolj varno uporabo spleta, opažene goljufije in poskuse zlorab pa lahko prijavite na našo prijavno točko. Priprave na 7. februar so že v teku, še prej pa kratek zasuk v iztekajoče se leto – katere teme so vas najbolj zanimale, katere spletne goljufije so najbolj odmevale?

Nigerijska prevara na tisoč in en način

Če smo v lanskem letu opazili veliko nigerijskih prevar na temo propadajočih bank in (še) vedno aktualnih milijonskih zadetkov na loterijah, lahko rečemo, da so v tem letu spletni goljufi odkrili slovenske posredniške portale (bolha.net, avto.net, nepremicnine.net) in forume.

Po nasvet se je obrnilo veliko število uporabnikov, katerim se je na oglas za prodajo avta ali nepremičnine,  oglasil prijazni gospod iz Anglije in poleg kupnine ponudil še priložnost za zaslužek (Goljufi vas iščejo tudi na nepremicnine.net),  seveda proti plačilu provizije oz. stroškov. Podobna prevara, vendar v drugi preobleki, stoji tudi za oglasom za delo od doma (Bi delali od doma za 10.000 € na mesec?), na katerega ste lahko naleteli na družabnih omrežjih in nekaterih forumih.

Eno najbolj zanimivo (beri dobro skrito) obliko nigerijske prevare pa smo predstavili tudi v oddaji Odmevi (Prevara pod krinko ugodnih kreditov). Prevaranti so na forumu stiska.si ponujali ugodne kredite, stroške za odobritev kredita je bilo potrebno poravnati preko sistema WesternUnion in zaključek zgodbe – denar ste nakazali v Nigerijo, od kredita pa ni bilo nič.

ABC varnosti na spletu in lizika z grenkim priokusom

Na našem portalu ste največkrat kliknili na knjižico ABC varnosti na spletu (izšla je tudi kot priloga dnevnikoma Delo in Večer), v kateri smo na enem mestu zbrali enostavne opise najpogostejših spletnih nevarnosti, podkrepljene s konkretnimi primeri, hkrati pa tudi vodila varnega spletnega nakupovanja, bančništva in mreženja. Veliko zanimanja pa je požela tudi novička o Facebook aplikaciji »Take This Lollipop«, ki opozarja na posledice nepremišljenega deljenja naših osebnih podatkov na družabnih omrežjih.

Tudi tviteraši ste nas opazili (tvitamo iz računa @varninanetu), največkrat posredovan tvit je bilo opozorilo o lažni spletni trgovini s fotografsko opremo. Na lažno trgovino nas je opozoril oškodovanec, ki se je obrnil na nas. Še isti dan smo obvestili vse vpletene: ponudnika gostovanja spletne strani, ponudnika domenskih storitev, registrarja domene, izdajatelja certifikata in dosegli umik spletne strani. Zato še naprej pozivamo vse, ki niste prepričani ali gre za pravo ali lažno spletno trgovino, pišite na naslov info@varninainternetu.si. Preverili bomo, če so vaši dvomi upravičeni in opozorili tudi druge uporabnike.

Pa srečno in varno v 2012!

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.