Skoči na vsebino

Po pameti s pametnimi telefoni

Se moj pametni telefon lahko okuži z virusom?

Seveda lahko, vendar virusi in trojanski konji za mobilne naprave še niso tako razširjeni, kot smo to navajeni na osebnih računalnikih. Proizvajalci protivirusnih programov sicer že nekaj časa ponujajo protivirusne rešitve tudi za pametne telefone, vendar pa v Sloveniji naenkrat še nismo zabeležili individualnih prijav, ki bi se nanašale na okužbe telefonov ali drugih mobilnih naprav. Previdnost pa vsekakor velja, saj z rastjo prodaje pametnih telefonov in tablic, narašča tudi število njim namenjenih zlonamernih aplikacij.

V začetku marca je moral Google iz svoje spletne trgovine odstraniti kar 21 okuženih aplikacij za Android telefone in tablice. Pisec virusa bi lahko prišel do vseh podatkov, ki so shranjeni na napravi, a je uporabnike v tem primeru rešila hitra reakcija Google. Ta se s svojim Android Marketplace, tako kot Amazon, ki je pred kratkim tudi odprl spletno trgovino Appstore za Android naprave, že bolj nagiba k Applovi rešitvi za iPhone in iPad – predhodni odobritvi in strogemu nadzoru nad prodajo aplikacij. Ker pa se tudi skozi še tako dober nadzor vseeno lahko priplazi kaj neželenega, tržno priložnost tu iščejo protivirusna podjetja.

Kako naj zaščitim svoje podatke na pametnem telefonu?

Pametni telefoni in tablice ponujajo le majhen del zaščite, ki smo je vajeni na osebnih računalnikih. Podatki na napravi so večinoma nešifrirani, možnosti za varen dostop (VPN) pa zelo omejene. Pred prenosom funkcij na mobilne naprave velja opraviti razmislek s stališča informacijske varnosti, nato pa moramo biti tako kot pri osebnih računalnikih pozorni na sumljive ponudbe po elektronski pošti in predvsem ne smemo nameščati “privlačnih” aplikacij brez predhodnega preverjanja, za kaj gre. Te so namreč danes prvi način zlorabe podatkov.

Fizičen dostop do tablice ali telefona dostikrat pomeni tudi dostop do vseh podatkov, ki so tam shranjeni (zaščita je običajno le PIN številka, preverjanje le-te pa veliko uporabnikov izklopi). Res pa je na drugi strani, da bomo tablico tako kot telefon vedno imeli pri sebi ali v bližini, tako kot smo nekoč uporabljali papirne notese.

Kako varno sinhroniziram svoje podatke med telefonom in računalnikom?

Kadar sinhronizacija poteka preko brezžičnega omrežja, moramo biti pozorni na to, da ne gre za odprto omrežje. V splošnem je pametno, če sinhronizacije ne opravljamo v tujih brezžičnih omrežjih, recimo na konferencah in v hotelih. Če lahko sinhronizacijo opravimo s pomočjo kabla, bo to bolj varno. Poslovni uporabniki preverite pri svojem IT oddelku, ali branje in pošiljanje pošte poteka po šifrirani povezavi in tudi, kako je s sinhronizacijo koledarja in imenika.

Vedno bolj pa je priljubljena sinhronizacija vseh različnih naprav in računalnikov “v oblak” (cloud). S tem izvozimo podatke ponudniku oblaka (dostikrat v drugo državo, kar lahko pomeni problem za obravnavo osebnih podatkov), ta pa običajno nima podpore za šifrirano shranjevanje podatkov, vsa zaščita dostopa temelji zgolj na uporabnikovem geslu.

Ampak to je že druga tema.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.