Skoči na vsebino

QR koda – zakrita nevarnost

Črtna koda, ki se nahaja na praktično vsakem izdelku na trgovskih policah, nam je že dobro znana, vedno pogosteje pa lahko naletimo na QR kodo, njenonaprednejšosorodnico. QR koda je dvodimenzionalna črtna koda, sama beseda QR je kratica za angleški besedi “Quick Response”, kar pomeni “hiter odziv“.

QR koda omogoča, da z eno samo potezo povežemo on-line in off-line svet in ni presenetljivo, da se je uporaba QR kod najbolj udomačila v svetu oglaševanja. Črno-bele slike se vedno pogosteje pojavljajorevijah, na plakatihletakih in nas usmerjajo na dodatne informacije, ki se nahajajo na določeni spletni strani. Vendar za obisk spletne strani ni potrebno prepisovati spletnega naslova v URL vrstico.

Za QR kodo se skriva obrazec za prijavo spletne goljufije
QR koda

Uporabnikfotoaparatom  pametnega telefona posname kodo in s pomočjo aplikacije za obdelavo slikane kode (bralnik QR kode), naprava sama prebere URL naslov in nas usmeri na spletno stran. In tu se skriva nevarnost, saj ne vemo, kam nas bo črno-beli mozaik pripeljal.

Skrita tveganja

  • Skenirana QR koda vas lahko pelje na spletno stran, na kateri je podtaknjena zlonamerna koda (virus).
  • Druga nevarnost jepristanek” na phishing strani, ki prestreza  gesla za različne spletne storitve.

Bodite pozorni

  1. Previdno že pri izbiri aplikacije oz. bralnika QR kode. Aplikacijo namestite vedno prek uradne trgovine, če je le možno, poiščite takšno, ki omogoča predogled povezave in vsebine na strani.
  2. Če vas QR koda pripelje na stran, ki od vas najprej zahteva vpis uporabniškega imena in gesla za določeno storitev (npr. elektronsko pošto, facebook), ne nasedajte in ne posredujte zahtevanih podatkov.
  3. Goljufi lahko povsem neškodljivo oz. legitimno QR kodo prelepijo z nalepko in ta druga QR koda vas odpelje neznano kam. Bodite pozorni tudi na to tveganje.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.