07.09.2016

Vam je virus zašifriral datoteke vi pa ne bi radi plačali drage odkupnine?

Europol je postavil spletno stran nomoreransom.org, kjer so zbrana vsa do sedaj odkrita orodja za odšifriranje datotek.

 

Izsiljevalski virus deluje tako, da zašifrira vaše datoteke na računalniku. Do svojih dokumentov lahko pridete samo še tako, da izsiljevalcem plačate odkupnino. Vendar tudi plačilo odkupnine ni garancija za povrnjene dokumente. In nenazadnje, zakaj bi plačali za nekaj, kar je vaše? Raje poskrbite za varnostno kopijo datotek, samo tako si boste lahko sami povrnili zašifrirane dokumente.

NoMoreRansom.org je spletna stran Interpola, kje so objavljena vsa trenutno dostopna orodja za odšifriranje dokumentov.
NoMoreRansom.org je spletna stran Europola, kje so objavljena vsa trenutno dostopna orodja za odšifriranje dokumentov.

 

Ni še vse izgubljeno

Včasih se zgodi, da strokovnjaki v kodi virusa odkrijejo napako in na podlagi tega izdelajo ključ za odšifriranje. Svojo srečo lahko poskusite na Europolovi spletni strani NoMoreRansomare, kjer so objavljena vsa trenutno odkrita orodja za odšifriranje.

Rešitve seveda ne obstajajo za vse viruse, prav tako od pojavitve virusa do izdelave orodja za odšifriranje mine nekaj časa in čakanje na objavo rešitve ni odgovor za vsakega. Si predstavljate, da ste tik pred oddajo diplomske naloge ali pa da vam virus zašifrira pomembne službene dokumente? Imate varnostno kopijo dokumentov ali boste plačali nezanesljivim izsiljevalcem in upali, da vam zares pošljejo ključ za odšifriranje?

Za te viruse še niso izdelana orodja za odšifriranje.
Za te viruse še niso izdelana orodja za odšifriranje.

Dobra novica: backup, backup, backup! Varnostna kopija dokumentov ali backup je najbolj zanesljiva poleg tega pa tudi brezplačna preventiva.

 

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
5

Pomoč žrtvam izsiljevalskih virusov

Globalna iniciativa No More Ransom omogoča žrtvam izsiljevalskih virusov povrnitev dokumentov brez plačila odkupnine. Partner projekta NoMoreRansom.org je tudi nacionalni odzivni center SI-CERT. Poskrbeli smo za prevod portala v slovenski jezik in tako še približali pomoč slovenskim spletnim uporabnikom. Dosedanje izkušnje kažejo, da so v primeru okužbe, žrtve imele le…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *