Skoči na vsebino

Sami odšifrirajte datoteke, ki jih je zaklenil izsiljevalski virus

Vam je virus zašifriral datoteke vi pa ne bi radi plačali drage odkupnine?

Europol je postavil spletno stran nomoreransom.org, kjer so zbrana vsa do sedaj odkrita orodja za odšifriranje datotek.

Izsiljevalski virus deluje tako, da zašifrira vaše datoteke na računalniku. Do svojih dokumentov lahko pridete samo še tako, da izsiljevalcem plačate odkupnino. Vendar tudi plačilo odkupnine ni garancija za povrnjene dokumente. In nenazadnje, zakaj bi plačali za nekaj, kar je vaše? Raje poskrbite za varnostno kopijo datotek, samo tako si boste lahko sami povrnili zašifrirane dokumente.

NoMoreRansom.org je spletna stran Europola, kje so objavljena vsa trenutno dostopna orodja za odšifriranje dokumentov.
Prva stran portala NoMoreRansom.org

Ni še vse izgubljeno

Včasih se zgodi, da strokovnjaki v kodi virusa odkrijejo napako in na podlagi tega izdelajo ključ za odšifriranje. Svojo srečo lahko poskusite na Europolovi spletni strani NoMoreRansomare, kjer so objavljena vsa trenutno odkrita orodja za odšifriranje.

Rešitve seveda ne obstajajo za vse viruse, prav tako od pojavitve virusa do izdelave orodja za odšifriranje mine nekaj časa in čakanje na objavo rešitve ni odgovor za vsakega. Si predstavljate, da ste tik pred oddajo diplomske naloge ali pa da vam virus zašifrira pomembne službene dokumente? Imate varnostno kopijo dokumentov ali boste plačali nezanesljivim izsiljevalcem in upali, da vam zares pošljejo ključ za odšifriranje?

Za te viruse še niso izdelana orodja za odšifriranje.
Seznam virusov, za katera še niso izdelana orodja za odšifriranje.

Dobra novica: backup, backup, backup! Varnostna kopija dokumentov ali backup je najbolj zanesljiva poleg tega pa tudi brezplačna preventiva.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.