Skoči na vsebino

Pomoč žrtvam izsiljevalskih virusov

Globalna iniciativa No More Ransom omogoča žrtvam izsiljevalskih virusov povrnitev dokumentov brez plačila odkupnine. Partner projekta NoMoreRansom.org je tudi nacionalni odzivni center SI-CERT. Poskrbeli smo za prevod portala v slovenski jezik in tako še približali pomoč slovenskim spletnim uporabnikom.

Dosedanje izkušnje kažejo, da so v primeru okužbe, žrtve imele le malo možnosti za ukrepanje. Če niso imele ustreznih varnostnih kopij pomembnih dokumentov, je bilo plačilo kriminalcem žal edina možnost. Z globalno iniciativo No More Ransom pa so žrtvam na voljo dešifrirni ključi, ki omogočajo odklep in povrnitev njihovih dokumentov brez plačila. Partner projekta NoMoreRansom.org je tudi nacionalni center SI-CERT, kjer smo poskrbeli za prevod portala v slovenski jezik.

Na podstrani v slovenski različici https://www.nomoreransom.org/si/index.html so na voljo vse informacije, kako izsiljevalski virusi delujejo, kako se spletni uporabniki lahko ustrezno zaščitite ter seveda, kako lahko dešifrirate zaklenjene podatke, kadar je možno.

Portal No More Ransom odslej tudi v slovenščini
Prva stran portala No More Ransom v slovenščini

Ne pozabite na preventivo!

  1. Glavno vodilo naj bo previdnost pri odpiranju priponk. Opozorilne znake, da gre za potencialno škodljivo priponko, težko strnemo v nekaj pravil. V mislih imejte preprost nasvet: »Če ne vem, zakaj sem dobil pošto, nikoli ne odpiram priponk, niti ne klikam na povezave!«
  2. Backup pomembnih dokumentov je nujen, saj je to najzanesljivejši način, da ob okužbi povrnete svoje dokumente in se izognete plačilu odkupnine. Kopijo podatkov ustvarite najprej na zunanji disk ali USB ključ, ki ju po končanem kopiranju varno spravite nekje zunaj računalnika.
  3. Posodabljajte vse nameščene programe, brskalnik in seveda imejte nameščen antivirusni program.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.