Skoči na vsebino

Izbira antivirusnega programa – pomembna odločitev

Odločitev o izbiri proizvajalca protivirusne zaščite je težka. Tržišče je skorajda poplavljeno z različnimi produkti, ki jih ponujajo različni proizvajalci. Tako lahko na tržišču srečamo od plačljivih do brezplačnih in odprtokodnih prostih rešitev, ki nas ščitijo pred takšnimi in drugačnimi grožnjami. Nabor ponudnikov protivirusne opreme s predstavništvi v Sloveniji najdete tudi na spletni strani Varni na internetu.

Odločitev o izboru je seveda stvar posameznika, vendar pa je pri tem potrebno upoštevati nekaj dejstev. Protivirusni programi v osnovi nudijo zaščito pred že znanimi grožnjami. Vsebujejo “podpise” oz značilnosti znanih virusov in jih preko njih prepoznajo in zaustavijo. Zraven pa skoraj vsi uporabljajo tudi naprednejše metode, s katerimi ulovijo še nekatere neznane viruse glede na njihovo “obnašanje” na računalniku.

Vendar pa vsega nikoli ne morejo preprečiti, saj si tudi razvijalci virusov vedno znova izmišljajo nove metode okužb, da bi prelisičili protivirusno obrambo. Zato nam lahko pazljivost oziroma previdnost pri uporabi interneta in elektronske pošte velikokrat prepreči okužbo sistema s škodljivo kodo, ki izkorišča še nezakrpano ali neznano ranljivosti nameščene programske opreme.

Ravno zato je izrednega pomena redno posodabljanje programske opreme. Pri tem gre posebej poudariti izpostavljenost brskalnika in njegovih vtičnikov, saj ravno slednji v veliko primerih predstavljajo vstopno točko napadalcu za namestitev škodljive kode na uporabnikov sistem. Nekateri protivirusni paketi ponujajo tudi t.i. vedenjsko analizo, ki ponuja zaščito pred novimi še nepoznanimi grožnjami. Vendar pa lahko ta metoda proizvede tudi veliko število lažnih oziroma napačnih prepoznav (t.i. false positive).

V zadnjih letih je opaziti porast lažne protivirusne programske opreme (t.i. Fake AV), ki jo uporabnik v večini primerov sreča med brskanjem po spletu. Gre za lažno protivirusno programsko opremo, ki nas poskuša prepričati, da je naš sistem okužen. Za odstranitev fantomskih okužb je v večini primerov potrebno plačilo. Tako veliko uporabnikov pod pretvezo, da bi odstranili neobstoječe okužbe, nasede in kupi lažno protivirusno programsko opremo.

Primer lažnega protivirusnega programa, ki poizkuša imitirati znano protivirusno programsko opremo AVG (vir: F-Secure Antivirus Research Weblog).
Primer lažnega protivirusnega programa, ki poizkuša imitirati znano protivirusno programsko opremo AVG
Primer izgleda pravega programa AVG (vir: F-Secure Antivirus Research Weblog).
Primer izgleda pravega programa AVG

Zaradi izredne podobnosti lažnih protivirusnih programov dejanskim verodostojnim produktom je zelo pomembno, da svoj antivirusni program kupimo oziroma prenesemo iz preverjenega vira.

Seveda pa ne gre pozabiti na kanček razuma pri brskanju po spletu. Veliko okužb namreč namestijo uporabniki sami; v to pa jih prepričajo napadalci preko trikov socialnega inženiringa. Na tem mestu bi izpostavil predvsem lažne ponarejene Youtube strani, ki pod pretvezo predvajanja vsebine od uporabnika zahtevajo posodobitev Adobe Flash predvajalnika. V tem primeru pa ne gre za posodobitev predvajalnika, pač pa za zlonamerni škodljivi program, ki okuži uporabnikov sistem. Tako priporočamo nameščanje programske opreme le iz preverjenih verodostojnih virov.

Kaj torej izbrati?

Vsekakor je dobro, da izberemo protivirusno zaščito, ki nam nudi stalno zaščito pred grožnjami. Lahko bi se namreč odločili tudi za katerega od pregledovalnikov na zahtevo, t.i. on-demand, kot so na primer spletni pregledovalniki, recimo Panda ActiveScan. Vendar pa samo take zaščite ne priporočamo, saj ne ponuja stalne zaščite pred grožnjami, ki jih srečujemo ob vsakodnevnem delu. V primeru, da se odločamo za protivirusni program na podlagi stroškov, bi se lahko tako odločili za denimo brezplačno protivirusno zaščito proizvajalcov AVG Free Anti-Virus, Panda Cloud Antivirus in avast! Free Antivirus. Oba sta na voljo v brezplačno uporabo fizičnim osebam. Plačljive rešitve pa prinašajo dodano funkcionalnost. Tako nas lahko protivirusni program brani tudi pred obiskom spletnih strani, ki bi utegnile škodovati našemu sistemu, ali pa pred neželeno in škodljivo elektronsko pošto. Ponudba zaščite pred grožnjami je torej na voljo, proizvajalci pa nam ponujajo široko paleto različnih rešitev. Izbira končne rešitve pa je seveda odvisna od potreb uporabnika. Vsekakor pa nam strošek uporabe ne sme pomeniti glavni faktor pri izboru programske opreme, ki bo ščitila naš računalnik in naše podatke, ki so shranjeni na njem.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Darko /

    Res je potrebno biti previden na spletu in pred vsako akcijo (download) prebrati “drobni tisk”.