Skoči na vsebino

Geslo je kot zobna ščetka

Brezplačni ponudniki elektronske pošte (kjer vsekakor prednačijo Gmail, Hotmail in Yahoo) so nedvomno s prijaznimi spletnimi vmesniki in dodatnimi storitvami prinesli pravo malo revolucijo na področje elektronske pošte. Težava pa nastopi takrat, ko naenkrat ne morete do elektronske pošte, prijatelji vas kličejo, češ da z vašega naslova prejemajo čudna sporočila ali pa na vašem Facebook profilu vidijo zelo kočljive fotografije ali celo videoposnetke …

Ker so vsi našteti ponudniki brezplačne pošte locirani v ZDA, vas tam težko identificirajo kot pravega lastnika računa. Geslo lahko sicer ponastavite in ponudnik vam bo poslal sporočilo na vaš sekundarni naslov (če ga storilec ni spremenil ali se tistega drugega gesla sploh še spomnite).

Če to torej ne uspe, vam lahko zastavijo tisto “skrivno vprašanje”, ki ste ga izbrali ob registraciji. Še veste odgovor nanj?

In spet: vlomilec spet lahko spremeni skrivno vprašanje ali odgovor. Če nič od naštetega ne uspe, imajo ponudniki elektronske pošte običajno na voljo še neko “mehko” preverjanje: pošljete jim različne podatke (od slike, do tega, da naštejete čim več svojih kontaktov ipd.), nato pa je od njihove presoje odvisno, ali račun dobite nazaj ali ne.

Če vam uspe, potem priporočamo, da takoj preverite nastavitve za sekundarni e-poštni naslov in varnostno vprašanje in slednjega takoj spremenite. Sicer bo lahko v naslednjem koraku vlomilec napravil isto, kot vi sami: “Pozabil sem geslo, zastavite mi vprašanje.” In ker je bil v vašem računu, je odgovor videl.

Razmislite tudi, ali ne bi za Facebook, Paypal in druge spletne storitve uporabljali poštnega naslova pri slovenskem ponudniku. Pri njem boste problem ukradenega gesla lahko zelo hitro rešili, saj se ponudniku lahko identificirate, oz. vam upravitelj nastavi novo geslo in vam ga sporoči pisno ali preko SMS sporočila. Uporabite lahko recimo kar poštne predale svojega ponudnika za dostop do interneta (običajno jih lahko vzamete kar za celo družino). Vsi učenci, dijaki, študentje, zaposleni v šolstvu, znanosti in kulturi pa lahko na Arnesu pridobijo brezplačen poštni predal in uporabite nov spletni vmesnik.

Za preventivo pa je koristno, da si zapomnimo primerjavo, ki so jo uporabili v luksemburški kampanji ozaveščanja o informacijski varnosti:

Gesla so kot zobne ščetke! Redno jih menjajte in nikoli ne posojajte.

Največ kraj identitet pri nas storijo bivši partnerji, ki jim v znak zaupanja poveste geslo, ob prenehanju zveze pa nekateri to zaupanje zlorabijo.

PS: Zraven sodi še ena v zobozdravstvenem stilu: “Z objavo na internetu je tako, kot z zobno pasto – ko jo enkrat iztisnete iz tube, jo boste le stežka spravili nazaj.”

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Andraz Brodnik brodul /

  Se moje priporocilo:

  Tehnicno se izkaze, da so za gesla najboljse slovenske povedi:

  Npr. “Specem3pice.” “Riba,raca,rak” ali kaj podobnega. Pa ze precej enostavne so za zapomnit. Dalse je, boljse je.

  Izberite za vam pomembne storitve si izberite razlicna gesla (Facebook, Gmail, bancnistvo). Na manjse strani ne pisite istega gesla kot za bancnistvo.

  Bolje kot, da si gesla pisete na monitor ali knjigico, si poglejte “password managerje”, ki hranijo vasa gesla na vasem racunalu in jih varujejo z glavnim geslom. Vendar bodite pri izberi pazljivi.

 2. Andrej Pirman /

  Pa še par nasvetov iz prve roke:

  – nikoli si ne izmišljajte gesla sproti, češ, saj si ga bom zapomnil/a…ker si ga NE boste!

  – na svojih računalnikih, naj bo to v službi ali doma, uporabljajte geslo! Vem, da je lažje in za cele 3 sekunde hitreje, če ne uporabljate gesla in se vam ob vklopu računalnika kar lepo prikaže namizje…vendar, če smo že pri analogijah, to je tako, kot bi doma puščali noč in dan odklenjena vrata – vse lepo in prav, dokler ne pride prvi nepridiprav

  – kot so že drugi napisali zgoraj, seveda lahko imate ista gesla za dostop do različnih portalov, vendar jih ločite po pomembnosti. Na primer, na spletnih forumih uporabljajte eno geslo, potem za dostop do pošte drugo, za bančništvo tretje.

  – odličen nasvet Andraža lahko samo potrdim, kajti z malo domišljije boste lahko imeli nekaj gesel, ki jih boste namesto menjavali, raje NADGRAJEVALI in nikoli pozabili. Recimo, “PrvoGeslo1” lahko čez leto dni nadgradite na “DrugoGeslo2”, ali “1SoncenDan” spremenite čez čas na “2SoncnaDneva”

  – ko prevzamete služben računalnik od predhodnika, zamenjajte geslo

  – če si morate geslo deliti s kom drugim, se najprej pozanimajte pri vašem skrbniku za informatiko, če je možno proces urediti tako, da bo imel vsak svoje geslo.

  – če ne gre drugače in si pač morate neko geslo deliti, NE delite svojih gesel, ampak si za te namene izberite skupno geslo, recimo, “1GesloZaNas”

  – komplicirano geslo in lahko za zapomnit? Nič lažjega – par črk zamenjajte s številkami, geslo naj bo besedna zveza, pa še kak poseben znak uporabite, recimo “ToSplohNiNob1Geslo:)”

  – ste že dvakrat vtipkali pravilno geslo, pa vam ne prime? Preverite, če nimate vklopljen CAPS LOCK ali na prenosnikih NUM LOCK. Če imate možnost okenca za up. ime, preizkusite vtipkane znake v tem okencu, da jih boste videli, kajti možno je tudi, da se je po nekem čudežu spremenil razpored znakov na tipkovnici, recimo angleška namesto slovenske tipkovnice

  – morate geslo zaupati serviserju, ki bo odnesel vaš računalnik na popravilo? Enostavno pred tem stisnite CTRL-ALT-DEL in izberite možnost “Spremeni geslo”, da ga začasno spremenite na nekaj enostavnega, kar lahko zaupate serviserju.

  Skratka, geslo ni nek Bav-bav, ampak vaš prijatelj, vaš pomočnik, vaša zobna ščetka, ki vam pomaga ohraniti zdravje vašega računalnika. 🙂