Skoči na vsebino

Decembrske prevare

1. Božična vinjeta na Facebooku?

Žal vas moramo razočarati. Facebook strani, ki podarjajo Božične vinjete in podobno so lažne, tudi v tem primeru gre za prevaro. Za izžrebanca izberejo lažni profil, ki so ga po vsej verjetnosti ustvarili prav avtorji lažne strani.

Še slabše se godi izžrebancem, ki jih kontaktirajo administratorji strani z navodilom: ‘Da bi prejeli nagrado, morate na telefonsko številko 6888 poslati SMS z vsebino PSC kupim 50. Prejeli boste kodo, ki jo sporočite nam!’ Uporabniki, ki sledijo tem navodilom, nagrade seveda ne prejmejo, ampak s tem sporočilom začnejo postopek za nakup predplačniške kartice Pay Safe Card v vrednosti 50 EUR.

Ko kodo nakupa sporočijo Facebook strani, jih tam zablokirajo, da ne morejo ničesar več komentirati in na prevaro opozoriti ostale. Na koncu tako ostanejo brez vinjete in brez 50 EUR!

Kako prepoznati lažno nagradno igro?

Slovenska zakonodaja zelo natančno opredeljuje pogoje nagradne igre. Objavljeni morajo biti podatki o organizatorju, čas trajanja, zalo natančno morajo biti opredeljeni pogoji sodelovanja, način žrebanja, kako bodo obveščeni nagrajenci, in še množica drugih informacij (gl. primer na naši spletni strani).

Če vsega tega ni navedeno, potem nagradna igra ne poteka v skladu z našo zakonodajo, in je najverjetneje lažna. Take “nagradne igre” lahko prijavite na Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Facebook pa žal nima mehanizmov, da bi lahko lažne strani sploh prijavili. Stran sicer lahko prijavite kot goljufijo, vendar vam v tem primeru kot rešitev ponudijo zgolj to, da skrijete vse objave od strani.

Facebook stran Božična Vinjeta, ki z lažno nagradno igra pridobiva vešečke.
Facebook stran Božična Vinjeta, ki z lažno nagradno igra pridobiva vešečke.

Lažne Facebook strani za “nagrajence” ponavadi izbirajo mlajše internetne uporabnike, saj računajo na njihovo nepoznavanje spletnih orodij in preveliko zaupljivost.

2. ‘Srečno novo leto!’ ali virus v čestitki

Na vaš elektronski naslov vam piše znanec; ‘Srečno novo leto! Poglej čestitko, ki sem jo naredil zate.’

V mesecu decembru se prek priponk v elektronski pošti že nekaj let širijo virusi. En sam nepremišljen klik na škodljivo priponko in…

Tudi sicer se večina virusov razširi prav prek elektronske pošte. Virusi, ki prestrezajo naša gesla, bančni trojanci, izsiljevalski virusi. Za iztekajoče se leto 2015 lahko rečemo, da ga je zaznamovala poplava izsiljevalskih virusov, ki so s svojim pohodom dodobra prestrašili slovenske spletne uporabnike in se na njihov račun tudi zajetno okoristili. Virusi, ki so se širili pod pretvezo različnih priponk; neplačanega računa, življenjepisa, fotografije …

Najnovejša različica izsiljevalskega virusa Cryptowall 3.0 se širi tudi prek priponke v sumljivi elektronski pošti.
Grafika, ki prikazuje, kako se širi izsiljevalski virus Cryptowall

Previdno pri kliku na priponke tudi v mesecu decembru!

3. Uggice, Michael Kors torbice, Longiness ure …70 % ceneje

Nakupovanje daril v spletnih trgovinah se lahko konča z veliko slabe volje, če boste v teh dneh naleteli na lažne spletne trgovce.

Za krinko ugodne ponudbe in velikih znižanj znanih blagovnih znamk se namreč skrivajo spletni goljufi. Ti za potrošnika postavijo spletno trgovino, ki je samo kulisa. Za lepimi fotografijami izdelkov priznanih blagovnih znamk pa ne stoji legitimno podjetje.

Lažna spletna trgovina Michael Kors
Lažna spletna trgovina Michael Kors

Možni scenariji ali kaj se vam lahko zgodi, če nakupujete v lažni spletni trgovini:

 1. Plačate za izdelek, ki pa ga nikoli ne prejmete.
  Ko boste skušali kontaktirati prodajalca, vam ta na vašo elektronsko pošto preprosto ne bo odgovoril, slej ko prej bo tudi lažna spletna trgovina izginila in vse bo tako, kot da nikoli ni obstajala. Samo v vaši denarnici se bo poznalo. V primerih, ko naročamo blago iz tretjih držav, nas pri oškodovanju ne ščiti nobena evropska institucija ali pravna osnova, na katero bi se lahko sklicevali.
 2. Izdelek bo trgovec zares poslal, a ta ne bo niti slučajno podoben naročenemu (ne po kvaliteti izdelave in materialu, ne po videzu).
  Sumljive pakete, ki niso označeni v skladu z vsebino, preverja carinska uprava in tu se bo šele začel neskončen boj s papirji in dokumentacijo. Svoj nakup boste Carinski upravi morali dokazati z računom in mestom nakupa, kje pa bo takoj razvidno, da ste kupili ponaredek. Intelektualne pravice svetovnih blagovnih znamk v Sloveniji ščiti njihov zastopnik – podjetje, tudi on bo obveščen o prispelem ponaredku. Dokazovati boste morali, da ste izdelek kupili v dobri veri, da je res originalen ter da niste kršili intelektualnih pravic. V nasprotnem primeru lahko na vas čaka položnica za plačilo stroškov uničenja ponaredka – v višini 60 EUR!
 3. Morda ste kupovali v lažni spletni trgovini, kjer ste za plačevanje morali v spletno stran vnesti svoje plačilno sredstvo. Potem obstaja velika verjetnost, da je bilo to plačilno sredstvo zlorabljeno. V tem primeru morate kar najhitreje preklicati kreditno kartico.

Kako prepoznate lažno spletno trgovino?

 • Če ponudba izrazito cenejša od ostalih, poskušajte pridobiti čimveč informacij o prodajalcu.
  Preverite navedeno registrirano podjetje, prepričajte se, da sta naslov in telefonska številka prava. Poiščite ocene drugih kupcev, na različnih forumih se hitro začnejo širiti opozorila ogoljufanih kupcev.
 • Previdno, ko trgovec izrecno zahteva nakazilo prek sistema Western Union ali MoneyGram.
  Tovrstni  plačilni sistemi so namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje prejemniku nakazila pa ni možno in so prav zato priljubljena orodja spletnih goljufov. Tudi plačilo na TRR računa nekje zunaj meja EU je slaba ideja. Če bo šlo karkoli narobe, boste ostali praznih rok. Za plačevanje v tuji trgovini raje izberite plačilni sistem PayPal.
 • Za spletno nakupovanje oz. vpisovanje podatkov vaše kreditne kartice ne uporabljajte javno dostopnih računalnikov.
 • Preverite podatke o registraciji domene z enim od spletnih orodij, recimo www.scamadviser.com.
  Če gre za trgovino, ki je komaj nastala ali je locirana na Kitajskem ali ste naleteli na slaba mnenja ostalih uporabnikov, močno odsvetujemo nakup.

Če niste prepričani v verodostojnost spletne trgovine ali sumite, da gre za goljufijo, se lahko po brezplačen nasvet in pomoč obrnete na nacionalno prijavno točko ali pišete na naslov info@varninainternetu.si.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.