05.12.2017

Spletni goljufi na različne načine poskušajo priti od naših gesel, ki jim odpirajo pot do uporabniških računov. Ko enkrat pridobijo naše geslo za Gmail, Hotmail, Facebook ali celo PayPal, lahko izkoristijo dostop do uporabniških računov za širjenje drugih spletnih prevar.

Tokrat so se goljufi lotili uporabnikov portala avto.net in postavili lažno, phishing stran, ki izgleda praktično identična pravi in tako poskušali pridobiti njihova gesla. Uporabnike spletnega oglasnika avto.net so najprej kontaktirali prek WhatsApp obvestila in jih usmerili na ponarejeno stran, ki se nahaja na domeni avtonet.ml. Če so se na tej lažni strani registrirali, so svoje uporabniško ime in geslo posredovali goljufom!

Poskus kraje gesel uporabnikov oglasnika avto.net
Poskus kraje gesel uporabnikov oglasnika avto.net

Kako ločite pravo od lažne spletne strani?

Na katerikoli spletni strani, kjer morate vpisati geslo, vedno preverite URL vrstico!

To je najenostavnejši in nazanesljivejši način, da hitro ugotovite, če se sploh nahajte na pravi strani. Goljufi lahko do podrobnosti ponaredijo videz določene strani, vendar morajo registrirati drugo domeno. Zato vedno preverite URL vrstico in domeno. In zapomnite si: “Nikoli in nikdar vas ne bo ponudnik storitve (ponudnik elektronske pošte, Facebook, PayPal itd.) pozval, da sledite povezavi in ponovno vpišete svoje geslo.  Gre za phishing prevaro, s katero vas goljufi skušajo prepričati, da jim izdate svoje geslo, nato pa brez težav dostopajo do vašega računa.”

Kaj storiti, če ste vpisali svoje podatke na taki strani?

Čimprej spremenite geslo! Če enako geslo uporabljate tudi za kakšno drugo storitev, ga morate zamenjati tudi tam.

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
9

Prevare, ko prodajate prek malih oglasov

Zdi se, da ste prodajalci na spletnih oglasnikih povsem varni, vendar ni čisto tako. Gotovo si mislite: "Kako me lahko ogoljufajo, saj jaz nič ne tvegam?" Preprosto! Prepričajo vas, da je denar že nakazen in vi jim pošljete izdelek. Tako ste pravzaprav dvakratno ogoljufani, najprej ostanete brez denarja, pa še…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *