Skoči na vsebino

20 let Slovenije na spletu

Novembra 1993, pred dvajsetimi leti, je Mark Martinec s sodelavci z Nacionalnega superračunalniškega centra na Institutu Jožef Stefan vzpostavil spletni strežnik s prvimi slovenskimi stranmi in spletno predstavitvijo Slovenije.

Predstavitev je bila izjemno odmevna, saj je bila 20. 1. 1994 izbrana za eno od dveh najboljših predstavitev držav na svetu – mesto si je delila s predstavitvijo Japonske. Sprožila pa je tudi izredno hiter razvoj slovenskega spleta.

Zgledu so prve sledile univerze in akademsko-raziskovalne ustanove, hitro pa tudi podjetja, mediji in državna uprava, ki se je vključila neposredno v predstavitev Slovenije. Slovenija se je tako tujcem kazala kot dinamična in tehnološko napredna država. Strežnik je 1. marca v sodelovanju z Uradom vlade za informiranje prerasel v projekt Mat’kurja, ki je v prvih mesecih povprečno postregel 6 strani na minuto in prinašal že 1500 različnih povezav. Mat’kurja je bila dolga leta najbolj obiskana stran v Sloveniji. Slovenija je bila tedaj v svetovnem vrhu po hitrosti razvoja spleta in spletnih tehnologij.

Ob obletnici so na Institutu Jožef Stefan postavili spominske spletne strani, kjer bodo s sodelavci iz raznih institucij, ki so bili v tistem času dejavni, postopoma rekonstruirali prva leta slovenskega spleta, saj arhivi obstajajo šele od decembra 1996. Za začetek si lahko ogledate malce konceptualno spominsko pozdravno stran: http://www.ijs.si/slo/hist/20/.

Mat’Kurja je bila dolga leta najbolj obiskana stran v Sloveniji
Spletna stran Mat'Kurja

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.