Skoči na vsebino

Tega o .si domeni gotovo niste vedeli

Če vzamemo v zakup, da so bile prve vrhnje domene registrirane že leta 1985, potem je .si domena še dokaj mlada. Lastno vrhnjo domeno smo dobili eno leto po samostojnosti, leta 1992, ko nam je organizacija IANA dodelila .si, čeprav smo si prvotno želeli .sl, ki pa je bila zasedena.

Sosede naše države najverjetneje poznate, kdo pa sta naši sosedi na internetu? Zraven .si se nahajata .sh, vrhnja domena Svete Helene, otoka v Atlantskem oceanu, ki pripada Združenemu kraljestvu in .sj, domena otočja Spitsbergi, (angl. Svalbard), ki se nahaja v Arktičnem oceanu. Še ena informacija – vrhnje domene ločimo na generične in nacionalne. Nacionalne so dvočrkovne kratice držav (.si, .cz, .fr itd.), generične pa kratice raznih pojmov, interesov, skupin in podobno (npr. .biz, .com,  .org).

Kdo ima .si domeno?

Tipičen nosilec .si domene je organizacija oz. podjetje s sedežem v Sloveniji. Med nosilci, ki so fizične osebe, so v večini moški, med spletnimi stranmi pa je največ takih s poslovno vsebino. Nič čudnega glede na to, da je največ domen registriranih v poslovne namene.

Kdo so nosilci .si domene?
Grafika: statistika nosilcev .si domene

Koliko je domen?

Vseh domen na spletu je približno 220 milijonov, vključno s .si, ki jih je nekaj več kot 110.000. Najbolj razširjena domena  je zagotovo .com. Če bi .si ponazorili kot povprečno visoko osebo zraven Nebotičnika v Ljubljani, bi morali zvišati Nebotičnik za 24-krat, da bi ustrezno prikazali razliko v velikosti med domenama .si in .com.

Zakaj domeni pravimo domena? Etimološko gre za latinski izraz dominium, kar prevajamo kot vladavina, lastnina oz. pravica do lastnine. Dominium pa izhaja iz dominus  – lastnik, gospodar. Koren obeh besed je domus, kar enostavno pomeni hiša oz. dom. Ne pravimo kar tako, da je domena vaš naslov na internetu.

Več informacij o slovenski domeni najdete na strani nacionalnega registra Register.si, ki upravlja z našo vrhnjo domeno.

 

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.