Skoči na vsebino

“Živjo mama in očka” – prevara prek SMS-a

Zasledili smo prevaro, ki se sicer v tujini pojavlja že neka časa, zdaj pa je prišla tudi do nas. Gre za prevaro preko SMS-sporočil, ki jih goljufi v imenu otrok pošiljajo staršem. Namen pa je seveda finančno oškodovanje.

Slika prikazuje zajem zaslona lažnega SMS-sporočila v imenu otrok, ki prosijo starše, da jih kontaktirajo na novo telefonsko številko.

Kako poteka prevara?

Goljufi iz neznane telefonske številke uporabniku pošljejo SMS-sporočilo, v katerem se po navadi predstavljajo kot sin ali hčerka uporabnika. V sporočilu navajajo, da je njihov družinski član izgubil telefon oz. se mu je ta pokvaril. V nadaljevanju prosijo, da starši z njimi vzpostavijo kontakt prek ene izmed aplikacij za hipno sporočanje (WhatsApp, Viber itd.).

Goljufi skušajo uporabnike zavesti v nakazilo denarja na neznane bančne račune ali v posredovanje osebnih finančnih podatkov, v prepričanju, da uporabnik komunicira z družinskim članom.

Zajem zaslona pogovora na Whatsappu, v katerem goljuf prosi za pomoč v imenu otroka in pošlje podatke za nakazilo denarja.

Kako prepoznate prevaro prek SMS-a?

Prepoznajte znake laženga SMS-sporočila, v katerih se guljufi izdajajo za vaše bližnje:

  • sporočilo prihaja z neznane telefonske številke,
  • sporočilo izraža nujo in zahtevo po takojšnji pomoči,
  • razlogi za vzpostavitev kontakta so sumljivi,
  • izraža zahtevo po nakazilu denarja.

Kaj storiti?

Uporabnikom svetujemo, da tako SMS-sporočilo preprosto ignorirajo oz. ga izbrišejo. Če pride do dvoma ali skrbi, svetujemo, da vsako takšno zahtevo dodatno potrdijo s klicem na preverjeno telefonsko številko osebe, za katero se goljufi predstavljajo in brez preverjanja nikoli ne spreminjajo kontaktnih podatkov oseb v svojih imenikih. Povedano preprosto – najprej pokličite svojega sina oz. hčerko in vprašajte, če je spremeba številke resnična.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.