Skoči na vsebino

5 KORAKOV ZA VEČJO ZASEBNOST NA SPLETU

Danes je evropski Dan varstva osebnih podatkov. Ste kdaj v kakšni spletni trgovini mimogrede preverili ceno plenic, nato pa so se vam še dva tedna povsod prikazovale reklame za plenice? Oglaševalci vsepovsod spremljajo vašo aktivnost na spletu, vas profilirajo in vaše podatke monetizirajo tako, da vam prilagajajo oglase glede na vaše aktivnosti. Če se vam to ne zdi prav in tega ne želite, si pomagajte s spodnjimi nasveti, s katerimi boste hitro in enostavno poskrbeli za povečanje vaše zasebnosti.

1. V brskalnik namestite razširitev Privacy Badger

Gre za razširitev (add-on), ki z blokado nevidnih sledilcev močno poveča vašo zasebnost pri brskanju po spletu. Razširitev se uči na vaših brskalnih navadah in blokira spletne strani, ki vas poskušajo profilirati in služiti na vaših podatkih. Obiščite spletno stran https://www.eff.org/privacybadger ter kliknite na “INSTALL PRIVACY BADGER” (deluje v brskalnikih Chrome, Firefox in Opera).

Grafična ponazoritev povezav na tretje strani (večinoma gre za oglaševalce) pri obisku 5 najbolj obiskanih slovenskih spletnih mest pred in po namestitvi razširitve Privacy Badger
Grafična ponazoritev povezav na tretje strani (večinoma gre za oglaševalce) pri obisku 5 najbolj obiskanih slovenskih spletnih mest pred in po namestitvi razširitve Privacy Badger (graf je bil generiran z vtičnikom Lightbeam for Firefox).

Opozorilo: razširitev lahko spremeni delovanje nekaterih spletnih strani, da se te ne prikažejo več pravilno. V tem primeru lahko kliknete na ikono razširitve in na tej strani onemogočite delovanje vtičnika (“Disable Privacy Badger for This Site)”.

2. Uporabite spletni iskalnik, ki temelji na zasebnosti.

Res, da je Google največji in velikokrat tudi najboljši spletni iskalnik, vendar na področju zasebnosti pogrne na celi črti. Ste vedeli, da obstajajo odlični spletni iskalniki, ki temeljijo na spoštovanju celovite zasebnosti. Z ničemer vam ne sledijo, vas ne profilirajo in vaših podatkov ne prodajajo tretjim osebam? Najbolj znan med njimi je spletni iskalnik DuckDuckGo, sledijo pa mu Startpage, Gibiru, Qwant in drugi. Danes je idealen dan, da preskusite in začnete uporabljati katerega od njih.

Spletni brskalnik, ki temelji na zasebnosti
Zaslon spletnega brskallnika DuckDuckGo

3. Preverite nastavitve zasebnosti za vaše spletne račune.

Večina večjih spletnih ponudnikov vam omogoča enostaven pregled in nastavitve zasebnosti na enem mestu.  Npr.:

Googlehttps://myaccount.google.com/privacycheckup

Tu lahko nastavite, ali Google lahko beleži vašo dejavnosti v spletu in aplikacijah, ali dovolite, da shranjuje zgodovino vaših lokacij,  onemogočite prilagajanje oglasov ipd. Če za kakšno od nastavitev ne veste, zakaj jo imate vklopljeno oziroma ali jo sploh uporabljate, jo lahko enostavno izklopite.

Če hočete videti, kateri vaši podatki se beležijo na Googlu, odprite spletno stran https://myactivity.google.com.

Facebookhttps://www.facebook.com/settings?tab=privacy

Tu lahko nastavite, kdo vas lahko poišče, kdo lahko vidi seznam vaših prijateljev, lahko tudi nastavite omejitve občinstva za vse pretekle objave in nastavite dovoljenje, ali vas lahko drugi označijo v objavah in podobno.

4. Prerite nastavitve zasebnosti v Windows 10

Če uporabljate operacijski sistem Windows 10, lahko nastavitve zasebnosti preverite na enem mestu, in sicer preko Nastavitve -> Zasebnost. Tu lahko med drugim nastavite tudi ali naj Windows shranjuje vašo dejavnost v računalniku v oblak, določite aplikacije, ki imajo lahko dostop do lokacije računalnika, do dokumentov, kamere in mikrofona, ipd.

Nastavitve zasebnosti v Windows 10
Zaslon, ki prikazuje nastavitve zasebnosti v Windows 10

5. Če po brskanju po spletu v računalniku ne želite pustiti sledi, uporabite način brez beleženja zgodovine

Način brez beleženja zgodovine oziroma “incognito mode” je poseben način delovanja brskalnika, v katerem se vsi podatki o brskanju izbrišejo takoj, ko zaprete okno oz. zavihek. Tega načina sicer ni smiselno uporabljati za spletne strani, v katerih ste prijavljeni, lahko pa ga uporabite za vsakodnevno brskanje po naključnih spletnih straneh. Ko po končani uporabi zaprete okno, se vsi podatki o brskanju takoj izbrišejo  – vsi piškotki, zgodovina, izpolnjeni obrazci in začasne datoteke. Uporaba tega načina sicer še ne zagotavlja, da vas oglaševalci ne bodo mogli profilirati, bodo pa to storili veliko težje.

Način brez beleženja zgodovine
Zaslon, ki prikazuje brskanje z načinom brez beleženja zgodovine

Kako v različnih brskalnikih odprete okno brez beleženja zgodovine:

Chrome: Meni 3 pike -> Novo okno brez beleženja zgodovine
Firefox: Meni 3 črtice -> Novo zasebno okno
Edge: Meni 3 pike -> Novo okno inPrivate
Opera: Menu -> New private window

Grafika: 5 korakov za večjo zasebnost na spletu
5 korakov za večjo zasebnost na spletu

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Kako do večje zasebnosti na spletu? – Dostop.si /

    […] Varni na internetu splet (vir) […]

  2. Pet korakov za večjo zasebnost na spletu - savinjska.info /

    […] pišejo na VARNINAINTERNETU.SI , ali ste kdaj v kakšni spletni trgovini mimogrede preverili ceno plenic, nato pa so se vam še dva […]

  3. Jaka Vrtačnik /

    zaenkrat še nisem prijavljen na nobenih družabnih omrežjih, je pa koristno vedeti, na kaj moram biti pazljiv pri uporabi spleta.