Skoči na vsebino

Zaščitite svojo spletno kamero

Spletne kamere so vsekakor priročne, če želimo imeti nadzor nad svojim domom ali delovnimi prostori. Zelo enostavno in hitro lahko prek brskalnika dostopamo do spletnega vmesnika naše kamere. Kaj pa, ko gre za varnost?

Tovrstne spletne kamere so namreč velikokrat prosto dostopne neposredno prek IP naslova, kar pomeni, da do le-te lahko dostopa vsak. Ste pomislili, da če lahko vi prek interneta dostopate do vaše spletne kamere, ne da bi vpisali kakšno geslo, lahko enako počne tudi kdorkoli drug na internetu?

Vaš IP naslov ni skrit podatek, obstaja mnogo storitev, ki prečesavajo vse različne IP naslove z namenom, da bi na njih našli javno dostopne storitve, in vaša spletna kamera se lahko zelo hitro znajde na seznamih javno dostopnih spletnih kamer.

Si res želite, da bi si vaše stanovanje, dvorišče, poslovne prostore ali celo otroško sobo ogledoval kdorkoli na internetu?

Zaščitite svojo spletno kamero. (slika: Pixabay.com)
Fotografija dveh nadzornih kamer

S preprostimi ukrepi lahko zmanjšamo nevarnost, da bi do naše spletne kamere dostopali tudi drugi

Zaščite dostop z geslom

Veliko spletnih kamer nima zaščite z geslom privzeto vključene, zato jo morate nastaviti sami. Velikokrat se zgodi, da uporabniki spletno kamero postavijo, pri tem pa pozabijo nastaviti geslo za dostop do le-te. Tako omogočijo dostop do spletne kamere vsakomur na spletu. Večina spletnih kamer ponuja le osnovno avtentikacijo, kar morda ni najbolje, je pa boljše kot nič. Zato nastavite uporabniško ime in močno geslo za dostop do spletne kamere, ki ga občasno tudi spremenite. Pa ne nastavite za geslo 123456 ali geslo123 😉

Preimenujte privzeti Admin račun in določite novo geslo

Spletna kamera ima običajno ob nakupu nastavljeno privzeto uporabniško ime in geslo. Te podatke lahko vsakdo najde na spletni strani proizvajalca spletne kamere, zato je pomembno, da privzete podatke spremenite, še preden kamero vklopite v internet. Za večjo varnost spremenite tudi uporabniško ime za dostop do administrativnega dela vmesnika.

Redno posodabljajte programsko opremo kamere (ang. Firmware)

Večina sodobnih spletnih kamer ima možnost posodobitve, zato redno spremljajte varnostne posodobitve, ki jih izda proizvajalec spletne kamere. Tako boste poskrbeli, da bodo vaše spletne kamere vsebovale zadnje varnostne popravke. S tem preprečite, da bi nepridipravi izkoristili kakršno koli varnostno ranljivost ter tako pridobili dostop do spletne kamere. Eden od kriterijev pri nakupu naj vam bo tudi podatek, ali proizvajalec sploh izdaja varnostne popravke za programsko opremo.

Posredovanje omrežnih vrat ne omogoča nevidnosti

Vaš usmerjevalnik omogoča posredovanje vrat (ang. Port forwarding), česar se poslužuje veliko uporabnikov, ko gre za spletne kamere. Pri tem je potrebno poudariti, da s tem ne preprečimo, da bi kdo našo kamero našel na spletu.

»Beli seznam« IP naslovov za dostop

Če je mogoče, na požarnem zidu določite IP naslove, ki lahko dostopajo do spletne kamere. Na tak način boste preprečili dostop do kamere sistemom, ki niso na omenjenem seznamu.

Izklopite možnost oddaljenega dostopa, če ga ne potrebujete

Možnost oddaljenega dostopa do spletne kamere je ena izmed največjih prednosti, da je ta tako priljubljena pri uporabnikih. Po drugi strani pa je ta možnost ena izmed najhujših varnostnih groženj. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da če lahko do spletne kamere dostopamo mi, lahko do le-te pridobi dostop še kdo drug. Če ne nameravate spremljati posnetkov prek spleta, potem je najboljša odločitev, da izključite možnost oddaljenega dostopa.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Klemen Kotnik /

    Spletne kamere sam nikoli ne uporabljam, zato jo imam prekrito z zaščitnim pokrivalom.