Skoči na vsebino

Zaščitite svoj e-bančni račun!

Uporaba spletnega bančništva je udobna, hitra in enostavna. Spletno bančništvo pa je tudi varno. Pogosto smo tisti najšibkejši člen sami uporabniki, ki nevede odpremo vrata zlorabam.

Torej, kako izgleda rop bančnega računa v digitalni dobi? Kako nekdo vdre v naš spletni bančni račun?

Naj se sliši še tako naivno, a mi sami napadalcu zaupamo geslo za dostop do računa. Kako? Oglejte si video!

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Spletni uporabniki lahko sami storimo največ za zaščito našega e-bančnega računa.

  1. Pred prijavo v spletno banko zapremo vsa okna trenutno odprtega brskalnika in na novo odpremo izbrani brskalnik, v katerem opravljamo vse svoje bančne storitve. Ko končamo, se vedno odjavimo iz sistema spletne banke oz. iztaknemo čitalec kartic in zapremo okno brskalnika.
  2. Digitalnih certifikatov nikoli ne shranjujemo na disk računalnika, ampak na t.i. pametno kartico ali pametni USB ključ.
  3. En brskalnik uporabljamo izključno za prijavo v svojo spletno banko, za brskanje po spletu, nalaganje programčkov itd. pa uporabljamo drug brskalnik.
  4. Vedno preverimo varnost povezave (HTTPS) in pravilnost naslova url, ko dostopamo do spletnega bančnega računa.
  5. Pomembno je redno posodabljanje brskalnika, vseh vtičnikov in nameščenih programov. Antivirusni program je zgolj minimum zaščite in ne rešitev vseh težav
  6. Uporabljamo varne zaznamke (secure bookmark), kjer imamo kot zaznamek shranjeno spletno stran naše banke v HTTPS obliki.
  7. Nikoli ne posredujemo svojih podatkov (digitalno potrdilo, številko kreditne kartice, geslo za spletno banko) na spletnih straneh ali prek elektronskih sporočil, saj naša banka tega nikoli ne bi zahtevala od nas.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.