Varne novice

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.

Bodi seznanjen - na naši Facebook strani spremljaj opozorila o novih spletnih goljufijah!   
Meni

Vprašajte nas!

Imate vprašanje za nas ali morebiti pripombo? Vabimo vas, da nam to sporočite preko spodnjega okenca za komentarje. Če vam je ljubša elektronska pošta in ne bi radi vprašanja javno objavili, nam pišite na info@varninainternetu.si.

Komentarji (41)

Wega

Nimam vprašanj, samo dve (majhni) pripombi.
Izmenjava udarnih novic na vstopni strani je prehitra. Res je sicer, da je tekst pod npr. “razposajenim sosedom sem dal ključ od stanovanja” vsakič enak, pa vendar bi ga moral povprečen bralec imeti čas prebrati do konca. Imejte pred očmi, da mora biti ta portal prijazen prav najmanj vajenim spletnarjem in ne poznajo vsi funkcije majhnih pravokotničkov v spodnjem desnem kotu flash animacije.
– opozorilo o zastarelem brskalniku je dobra ideja, samo povdarite še balo bolj, da je prav zastareli brskalnik tudi najbolj ranljiv, ne le, da ne morete prikazati fensi vsebine

Upam, da nisem ispadel nergač.

Varni na internetu

Hvala za pripombo! Bomo vzeli v obzir pri nadaljnji širitvi spletnega mesta.

Igor

Nikjer nimate objavljenega mail naslova ali opcije, da vam pošljemo sporočilo?

Varni na internetu

Res je. Kot lahko vidite, smo dodali elektronski naslov na stran.

boris

Pozdravljeni
D anes sem dobil HITRI VODNIK abc varnosti na spletu kateri naj bi mi pomagal, a ga ne razumem, zato sem šel na vašo spletno stran,da preverim kako in kaj, a tudi tu piše PREVERI,a kako preveriti NE VEM.Mogoče ne vem zato,ker sem starejši občan ali pa ne obvladam računalnika.
Prosim,če mi pomagate z odgovorom.
Hvala
lp boris

Varni na internetu

Lahko si lahko pomagate s spletnim iskalnikom (npr. google.si, bing.com, najdi.si ipd.), v katerega vpišete del sporne vsebine, npr. elektronski naslov, ali naslov spletne strani, morda zgolj del besedila iz elektronskega sporočila. Ponavadi lahko na ta način najdete komentarje drugih uporabnikov, iz katerih lahko dobite več informacij, ali je neka zadeva sporna ali ne. Sicer pa če ste v dvomih, lahko tudi nas kontaktirate (info@varninainternetu.si, 01/4798822), nam opišete problem oz. dilemo, mi pa vam bomo poskušali dati čim bolj točno informacijo.

Marjan

Pohvala avtorjem za to stran.

Ponuja podrobni vpogled, kaj se pri nas tudi dogaja. Takojšnje ozaveščanje o novih goljufijah ter nudite koristne napotke, kako se zavarovati v spletu.

Zakaj goljufije uspevajo, je predvsem v prvi vrsti nevednost ali nedostopnost pravega logičnega nasveta.
Goljufi ne izrabljajo naivnosti temveč našo nevednost.

Vsekakor je ozaveščanje pravilen pristop, smoizobraževanje pa že skoraj nujnost našega časa.
Nedvomno, bi lahko okrepili boj proti globalnemu kriminalu, z pritiskom na medije, ozaveščanjem bank in neposredno zavarovanjem potrošnikov na internetu!

po domače:
Pritiskajmo na medije, ozaveščajmo banke, zavarujmo potrošnike na internetu!

Še enkrat pohvala avtorjem za to stran, vašo facebook in twitter stran in upam na še več vaših koristnih nasvetov.

Lp, Marjan

Feliks Jesovnik

Oprostite ,zanima me ,ce je AMAZON.de ,varen ponudnik, zahteva namrec bancne podatke ,da si vzame denar seveda naprej? Prosim za hiter odgovor in v naprej hvala. Feliks

Varni na internetu

Spletna prodajalna pod naslovom http://www.amazon.de/ je uveljavljena prodajalna ponudnika Amazon EU S.a.r.L. Ker gre za ponudnika znotraj Evropske Unije, vam v primeru nakupa kot fizični osebi ni potrebno plačevati morebitnih uvoznih dajatev (morebitni DDV, carina, itd.). Pri nakupu je potrebno biti pazljiv na končnega ponudnika blaga. Ta je izpisan desno ob izdelku, v kolikor je trgovec Amazon.de, torej ‘Versandt und verkauft von Amazon.de‘, se izdelek prodaja in pošilja pod pogoji, ki jih ponuja Amazon.de. Če je prikazan drug trgovec, je potrebno biti pazljiv na morebitne drugačne pogoje plačila dostave. Velja omeniti tudi, da vam ponudnik po nam znanih informacijah oz. pogojih navkljub temu, da je potrebno kreditno kartico vnesti vnaprej, stroške nakupa zaračuna šele ob pošiljanju izdelka.

Maja

na FB kroži tole obvestilo:”Please be careful: some hackers have found something new. They take your profile picture and your name and create a new FB account. Then they ask your friends to add them. Your friends think it is you, so they accept. From that moment on they can say and post whatever they want under your name.
Please don’t accept a second friendship demand from me, I have only one account.
Copy this on your wall to keep others informed..”

Zanima me – ali ste s tem seznanjeni in ali veste, če navedeno drži.

LP

Varni na internetu

Kraje identitete so stalni problem na socialnih omrežjih, take zadeve se seveda dogajajo tudi na Facebooku. Zato vedno opozarjamo, da morate ustrezno zaščititi svoj profil in omejiti dostop do vsebin, ki jih nalagate. Če nimate ustrezno nastavljenih nastavitev zasebnosti, lahko do vaših podatkov, slik in drugih vsebin kdorkoli dostopa, kar pomeni da jih lahko tudi neomejeno kopira. Tudi tako, da ustvari vaš lažni profil. Le-tega lahko Facebooku prijavite v skladu z navodili na spletni strani http://www.facebook.com/help/174210519303259/

Sicer pa imamo navodila za zaščito Facebook profila tudi na naši spletni strani
https://www.varninainternetu.si/2012/10-minut-za-zaciten-facebook-profil/

Mateja

Zdravo, danes sem dobila virus ( POZOR POLICIJA, PLAČILO GLOBE, KAZENSKA OVADBA NEKAJ V TEM STILU ) …
Računalnik sem ugasnala ter nazaj prižgala ob zagonu interneta se mi zadeva ni pojavila več ali to pomeni, da je virus rešen ali morem zadevo preiskat oz jit do serviserja?

Hvala lp

Varni na internetu

Verjetno ste imeli le “ugrabljen” brskalnik in je reset pomagal.

leo

Pozdravljeni. Ali kdo morda ve za posojevalca Roger Perrot ? Ali je goljuf ali resen posojevalec ? Hvala lepa za odgovore

tanja

prosim vas in vam svetujem da ne poslujte z njim kajti obljublja marsikaj NIKOLI pa ne boste dobili posojila od njega ….kajti je navaden slepar kar vam povem iz lastnih izkušen.lp

Alenka

Good day!

We considered your resume to be very attractive and we thought the vacant position in our company could be interesting for you.

Our firm specializes in consultation services in the matter of bookkeeping and business administration.
We cooperate with different countries and currently we have many clients in Europe.
Due to this fact, we need to increase the number of our destination representatives’ regular staff.

In their duties will be included the document and payment control of our clients.
Part-time and full-time employment are both currently important.
We offer a flat wage from 1200 EUR up to 3,000 EUR per month.

If you are interested in our offer, mail to us your answer on sheffield@myeurojobs.com and we will send you an extensive information as soon as possible.

Respectively submitted
Personnel department

Zadnje čase dobivam zgoraj naveden e-mail v angleščini. Naslov pošte je z sporočili zmeraj drugačen, sporočilo pa je isto. Na to pošto ne odgovarjam, me pa zanima, od kje jim naši e-maili naslovi, glede na to ,da sama vem od kje dobivam pošto in kam jo sama pošiljam.Se mogoče da preveriti če je sporočilo pravo(kar mislim da ni)?

Varni na internetu

Tovrstna sporočila veljajo za odpadna, t.i. spam sporočila. Večino sporočil verjetno izločijo že poštni filtri vašega ponudnika, tako niso prikazana v vašem e-poštnem nabiralniku.
Naslove pridobijo z različnih virov, v zadnjem času pa so posebej ‘priljubljeni’ neposredni vdori v račune posameznikov:

https://www.varninainternetu.si/2014/na-pomoc-ukradli-so-mi-prtljago/

irenap

pozdravljeni! vdrli so mi na gmail in sem zatem takoj zamenjala geslo. Ko mi je uspelo se spet prijaviti sem ugotovila, da nimam več nobenih podatkov na mailu,niti stikov..a lahko pridem spet do podatkov? na koga naj se obrnem, mogoče ima kdo kakšno številko,ker na spletu ne najdem nič!

Jani

Bom kar tukaj vprašal. Razvili smo spletno aplikacijo z tremi vnosnimi polji, ki generira paypal link za plačilo.

1.Polje: Vnos e-mail naslova prejemnika
2.Polje: Vnos namen plačila(številka računa,naročilnice,ime izdelka itd,..)
3.Polje: Višina transakcije/plačila

Po kliku na gumbek plačaj, se generira link na paypal stran, kjer se lahko nakup/transakcija zaključi. Na tem linku se nato nahajojo specifikacije, komu gre plačilo, za kaj in za kakšno vrednost.
Sedaj me zanima, koliko smo odgovorni za to če sploh smo? Glede na to da se sama transakcija izvrši in dokonča na uradni spletni strani od paypal-a?

Celotno aplikacijo želimo omogočiti dostopno vsem uporabnikom spleta popolnoma brezplačno. Kajti omogoča enostavne transakcije in hkrati varne na spletu. S to aplikacijo, bi lahko vsak, ki prodaja preko spleta prejemal plačila preko paypal sistema bodisi podjetje ali posameznik. Služila bi nam zgolj za referenco.

Varni na internetu

Vaše vprašanje presega obseg delovnih nalog, ki jih opravljamo v okviru programa Varni na internetu. Iz vašega vprašanja je razbrati, da vas zanima pravni vidik preusmerjanja uporabnikov. Predlagam vam, da si za tovrstne informacije poiščete ustrezno pravno pomoč. Seveda za morebitne nastale povezane stroške z izbiro ne odgovarjamo.

Igor

Pozdravljeni

Zanima me kako odstraniti podjetje iz iskalnika.Podjetje je izbrisano iz ajpesa
ze dve leti vendar se se vedno pojavlja v zadetkih google,bizi.itd

Hvala za odgovor

Anja

Lp, uporabnica na forumu moj butik, je objavila moje podatke ime priimek, ulico in kraj ter najin prepir. Kaj lahko storim. Saj ko vpišem svoje ime in priimek v iskanje google. Se ta pogovor prikaže.

Varni na internetu

Pozdravljeni!
Za umik sporne vsebine bo najhitrejša pot, če se najprej obrnete na tistega, ki je dejansko vaše osebne podatke objavil na spletni strani (t.i. ponudnik vsebine). Kontaktiratje administratorja foruma in mu poveste, da želite, da se zapis o vas umakne. Če to ne bo zaleglo, pa se lahko poslužite drugih rešitev.
S kršitvami na področju objavljanja osebnih informacij (kar omenjen zapis je; kot osebne informacije se smatrajo vsi podatki, iz katerih je lahko jasno razvidno, za katero osebo gre) se ukvarja Urad informacijske pooblaščenke. Na spletni strani https://www.ip-rs.si/obrazci/varstvo-osebnih-podatkov/ izberite obrazec ‘Prijava kršitve varstva osebnih podatkov (Obrazec ZIN PRIJAVA)’ prek katerega lahko prijavite osebo, ki je objavila zapis o vas.

Črt

Danes dobil tale sms iz st. 3265001:
Facebook Safety Check: Ali si bil prisoten ob eksploziji?
Odgovori SAFE, če si v redu, ali OUT, če nisi na prizadetem območju

Mi lahko kdo pove kaj se skriva za tem?

Varni na internetu

Več o delovanju Facebook safety check fukcionalnosti: https://www.facebook.com/about/safetycheck/
To vprašanje prejmejo uporabniki, ki imajo mesto nesreče (napada) navedeno kot mesto prebivališča ali so Facebooku dali dostop do lokacije naprave in so se v bližnji preteklosti nahajali na tem mestu, lokacije je razvidna iz wi-fi povezave …V vašem primeru pa je šlo za napako Facebooka, ki je takšna sporočila razposlal ob nedeljskem napadu v Pakistanu številnim uporanbikom v Evropi in Ameriki: http://techcrunch.com/2016/03/28/facebook-apologizes-for-sending-lahore-explosion-safety-checks-to-users-in-other-areas/

Luna

Vsi se pazite g.Rogeja Perrota, saj je goljuf. Na zacetku govori kako bomo
dobili posojilo, ko pa ti izpuli ze par stotakov, pa se z nadaljnim placevanjem njegovih kvazi stroskov vec ne strinjas, pa kar zadevo prekine in se ne oglasi. Po prvem placilu po WU ti zagotovi nakazilo v 10min, kar je lahko vsakemu jaso, da je to hipoteticno nerealno. Potem se opravici in pravi, da bo denar naslednji dan 100% na trr in to takoj zjutraj. Naslednje jutro pa ti poslje email, da se banka zahteva jamstvo, spet dodatn strosek, ki ni v scenarju. Lepo ga prosis, da me znesek reisojk in da ga zelis poravnat, po izplacilu posojila. No dobri g.Roger ti odgovori, da se bo posvetoval na banki, nakar javi, da se banka strinja s polovicnim zneskom in bo takoj nakazala denar. Ok, reskiras ker pac nujno potrebujes malo vecji znese, in cakas…g.Roger se opravici in pravi, da pa naslednje jutro bo 100% denar na racunu. Ves eforicen pricakas jutro in se zahvalis bogu, da ti ga je poslal. Cel cas povdarja, da je zelo vern in da ni goljuf, naj se mu zaupa. Krasno jutro, cakas na mail g.Rogerja in cakas na aktivacijsko kodo, do svojega francoskega racuna, in glej kot strela iz asnega ti oslje mail, ki pravi, da si je banka premislila in ce zelis prejeti posojilo, moras se tretjic na banko in nakazati preostanek, da pa spet garantira 100% takojsnje izplacilo posojila. Halooo, to je pa ze malo prevec…in rekines sodelovanje, g.Roger, a te oskubi za par sto evrov in se ti smeje tvoji naivnosti. Denar nakzujes o WU cudni osebi g.ZIE STANLEY, ki ga ne najdes nikjer…AMPAK ga gres preverjat kasneje, ko ugotovis, da nekaj ne stima. Ja vidite kaj pocnejo ljudje samo da pridejo do denarja, celo prisegajo na Vero jn Jezusa. Naj jih bo sram. Z maili in potrdli o placilu preko WU sem zadevo oddala na policijio, pa ne zaradi sebe. Denarja tako ali tako ne bom videla nikolk, zelim pa, da bi ta moja slaba izkusnja komu pomagala, da se ne spusca v to. Te barave imajo tudi vse tvoje podatke.
Prijaeljica pa se je opekla pri tako imenova Cristiani Horath, romunki. Ne nasedajte GOLJUFOM, prosim, ker ce ne nehati in sledite tem njihovim obljubam, je neuspeh zagotovljen. Govorim iz lastnih izkusenj!!!

Jure

Pozdravljeni,

zanima me, ali je nakup preko spletnega mesta http://www.techinthebasket.de varen?

Hvala za mnenje,
Jure

Varni na internetu

Na prvi pogled stran res izgleda kot zelo verna kopija spletne trgovine http://www.techinthebasket.com, vendar kar nekaj indikatorjev kaže, da je potrebno biti tu malce bolj previden. Razlikujejo se podatki o registrantu domene, o digitalnem certifikatu, nenazadnje je tudi pri plačilu preko Paypala naveden drug prejemnik. Tako da zaenkrat ne moremo potrditi, da gre za legitimno trgovino, smo pa o tem povprašali techinthebasket.com. Dokler ne potrdijo, da gre za legitimno trgovino, vam nakupa na techinthebasket.de ne svetujem.

Suzana

Pozdravljeni,

zanima me, ali je nakup preko spletne trgovine http://www.france-health.com varen. Eden izmed načinov plačila je bank wire, kakšne izkušnje poznate s tem načinom plačila?

Hvala in lep pozdrav.

Varni na internetu

Pozdravljeni!

Videti je, da gre za legitimno spletno trgovino.
Bančno nakazilo na predračun podjetja je pogosta oblika plačevanja. Da bi se izognili nevšečnostim glede morebitne reklamacije, preverite preverite pogoje uporabe.

Grozdic
varninainternetu

Tu gre za zavajanje in prevaro. Obljubljajo vam zastonj registracijo, nato pa od vas zahtevajo nakazilo sredstev in podatke o kreditni kartici. Takim neverjetnim ponudbam, ki se oglašujejo preko neželenih pojavnih oken, se raje na daleč izogibajte.

Nina

Pozdravljeni pred enim dnevom sem dobila virus. Uradno stran od FB pretvori v opozorilo “Suspicious activity is detected. Your account is locked.” Zahtevajoč podatke kartice… zelo verjetno gre phisching. Saj mi FB dela normalno na drugem računalniku in telefonu. Težava je v tem, da se ga ne morem znebiti. Prosim za nasvet, kaj naj naredim. Noben antivirus ga ne ščisti. Hvala.

varninainternetu

Možno je, da gre za kakšen škodljiv vtičnik v brskalniku. Najbolje bo, če nam pošljete posnetek celotnega zaslona s tem opozorilom po el. pošti na naš naslov cert@cert.si.

Viktor

Pozdravljeni,..prosil bi vas če lahko pogledate ali je to legitimna trgovina?
https://m.facebook.com/Royal-Black-Mask-Original-Slovenija-994385177359556/
Moja punca me je prosila,da ji naročim to kremo,samo se mi sedaj zdi to nekako čudno. Vpisal sem moje ime ter telefonsko,..odgovor nazaj ob posredovanju samo tega pa je bil v španščini. Hvala za pomoč in lep pozdrav

varninainternetu

Pri tej spletni trgovini bi vam svetovali veliko previdnost. Nikjer ni navedenih pogojev nakupa, katero podjetje stoji za trgovino in kje ima sedež (kar je izredno pomembno v primeru sporov), kakšni so vračilni pogoji ipd. Pa tudi na sploh zadeva izgleda kot ena mnogih ponudb z izdelki dvomljivega slovesa z izvorom izven EU. To posledično pomeni, da vaš nakup ni ščiten z našo lokalno zakonodajo, in je reklamacija odvisna bolj ali manj zgolj od dobre volje prodajalca.

Tvoj komentar

Vaš email ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *

Uporabljate lahko sledeče HTML tag-e in parametre:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.