Skoči na vsebino

Vaša spletna stran – kako vas vidijo drugi?

Spletna predstavitev še nikoli ni bila tako pomembna kot danes. Vaša spletna stran je vaš digitalni obraz – tako vas vidijo poslovni partnerji, bodoče stranke, kolegi in vsi ostali, ki stopajo v stik z vami prek spleta. Obenem je spletna stran tudi učinkovito sredstvo komuniciranja. Veliko časa tako posvečamo vizualni podobi strani in vsebinam, pozabljamo pa na tehnično vzdrževanje strani. To je v resnici prvi pogoj, da bodo naše skrbno pripravljene vsebine dostopne obiskovalcem spletne strani.

Z drugimi besedami; če imate spletno stran, a je ne vzdržujete, je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do zapleta.  Zlorabe spletnih strani so različne; od motenega delovanja in blokade vašega spletnega mesta in elektronske pošte, do kraje podatkov in ogrožanja obiskovalcev vaše spletne strani. Gmotna škoda ni vedno velika, vendar, kakšno luč to meče na podjetnika oz. ustanovo in kaj nedosegljiva spletna stran sporoča vašim obiskovalcem?

5 najpogostejših zlorab

1. Razobličenje spletnega mesta Vaše spletno mesto prikazuje sporočilo, kjer se vdiralec hvali, da vas je “pohekal”. To ste mu omogočili vi zaradi slabo vzdrževanega spletnega strežnika.

2. Spletno mesto izkoriščajo kriminalci Po vdoru v vaš spletni strežnik kriminalci namestijo viruse, ki bodo okužili računalnike vaših obiskovalcev. Naložijo lahko svoje programe za izvajanje spletnih napadov na tuje strežnike ali na vaš strežnik namestijo lažne spletne strani za tujo banko (phishing) in prek njih kradejo denar.

3. Kraja osebnih podatkov ali gesel Z vdorom lahko storilec pridobi dostop do zbirk podatkov, morda tudi osebnih podatkov vaših strank. S phishing napadom lahko kradejo gesla tujim uporabnikom.

4. Izbrisani podatki Vdiralec vam izbriše podatke na spletnem mestu. Morda to stori konkurenca, odpuščeni delavec, izsiljevalec, ki mu niste želeli plačati “odkupnine”, ali nekdo, ki je vdiral prek vašega strežnika naprej in sedaj briše sledi za seboj.

5. Izguba domene Ker ste na svojo domeno pozabili, je potekla in ne deluje več. Če kontaktni podatki niso ažurni, boste imeli nekaj težav, da jo spet “aktivirate”. V najslabšem primeru lahko domeno celo izgubite in jo prevzame nekdo drug.

Video o najpogostejših hekerskih napadih na spletne strani:

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Kdo je odgovoren za spletno stran?

Slovenska zakonodaja vam nalaga odgovornost za vsebine na vašem spletnem mestu (1. odstavek 11. člena Zakona o elektronskem poslovanju na trgu (Ur. l. RS, št. 61/06 s spremembami in dopolnitvami; ZEPT). Če vdiralec na vašo šolsko spletno stran naloži orodja, s katerimi povzroča škodo drugim uporabnikom na spletu, ste lahko soodgovorni tudi vi, če ob obvestilu o tej dejavnosti ne ukrepate ustrezno.

Zaradi varčevanja podjetja in organizacije za oblikovanje in izdelavo spletnega mesta velikokrat izberejo znance. Priložnostni izdelovalec spletnih mest morda pozna le eno samo platformo ter se ne more in ne zna prilagoditi vašim potrebam ali pa se enostavno ne morete zanesti nanj, da bo redno posodabljal vašo spletno stran in skrbel za vsa vzdrževalna dela in varnostne kopije. Dejstvo je: dnevi “garažnih” internetnih mojstrov so minili, spletnega mesta se morate lotiti z ustrezno profesionalno podporo.

Spletna predstavitev še nikoli ni bila tako pomembna kot danes. Poiščite več informacij, kaj lahko storite, da bo vaša spletna stran delovala nemoteno.
Spletna predstavitev še nikoli ni bila tako pomembna kot danes. Poiščite več informacij, kaj lahko storite, da bo vaša spletna stran delovala nemoteno.

Kam po spletno stran?

Dobra novica za organizacije s področja izobraževanja, raziskovanja in kulture, samozaposlene v kulturi, društva in neprofitne organizacije je storitev Arnes Splet. Omenjeni imajo namreč možnost dostopa do brezplačne storitve, ki omogoča enostavno urejanje spletne strani, hkrati pa Arnes nudi brezplačno gostovanje, .si domeno in prevzame celotno skrb za tehnično vzdrževanje. Lastnik spletne strani se tako osredotoča izključno na pripravo vsebin. Kdo vse je upravičen do storitve Arnes Splet, lahko preverite tukaj.

Ostalim lastnikom spletnih mest (podjetjem in posameznikom) pa svetujemo, da za postavitev spletne strani izberejo podjetje z dovolj izkušnjami, ki bo spletni strani nudilo tudi tehnično podporo in skrbelo za redno posodabljanje sistemov za upravljanje vsebin.

Brezplačne spletne strani: Danes lahko izbirate med številnimi platformami, ki omogočajo brezplačno postavitev spletne strani in poskrbijo za tehnično vzdrževanje. Brezplačna storitev obenem pomeni, da verjetno ne boste imeli svoje lastne domene in da bo nekje na strani vedno prikazan logotip platforme, izbirali pa boste med vnaprej pripravljenimi dizajni in predlogami:

5 nasvetov za lastnike spletnih strani

  1. Poiščite vzdrževalca. Ko postavite spletno mesto, mora nekdo zanj redno skrbeti. Če sami nimate dovolj znanja, morate nalogo vzdrževanja podeliti strokovnemu izvajalcu in zanjo tudi plačati primerno ceno.
  2. Cena ni vse. Pri izbiri gostitelja ne glejte samo na najnižjo ceno, ampak tudi na to, kaj gostitelj ponuja, kakšne izkušnje z njim imajo drugi ter ali boste težave lahko hitro rešili. Če je gostitelj v tujini ali ste izbrali brezplačno gostovanje, bo lahko reševanje problemov trajalo dlje časa.
  3. Zaščita spletnega mesta. Dostop do spletnega mesta omejite na znane lokacije, redno nameščajte posodobitve za programsko opremo na strežniku in izberite dovolj močna gesla. Pozanimajte se, ali gostitelj ponuja dodatne pakete za zaščito.
  4. Varnostne kopije Redno izdelujte varnostne kopije vsebin vašega strežnika. Poskrbite za beleženje dostopov in napak v dnevniške datoteke. Oboje bo pomembno ob vdoru v vaš strežnik in izgubi ali spremembi podatkov na njem.
  5. Ohranite nadzor. Sami ste odgovorni za delovanje strežnika in ko ste obveščeni o zlorabi ali vdoru, se morate ustrezno odzvati. Vi morate biti navedeni kot nosilec domene, da lahko potrjujete spremembe na njej.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.