28.01.2013

Uporabniki pametnih telefonov in tablic (in tisti, ki boste to še postali), ste že kdaj pomislili, da v žepu pravzaprav nosimo dokaj zmogljiv računalnik, ki pa mu še vedno rečemo “telefon”.

Z njimi sicer v prvi vrsti še vedno kličemo in pošiljamo SMS-sporočila, vendar jih lahko precej bolj razširjeno uporabljamo; brskamo po internetu, uporabljamo družbena omrežja, igramo igre, nakupujemo, opravljamo bančne storitve. Ključna lastnost in tudi prednost mobilnih naprav je ravno nenehna povezljivost. Hkrati pa to pomeni, da se vsa tista spletna tveganja, katerim smo izpostavljeni za domačim računalnikom, selijo tudi na pametne telefone in tablice.

Zato je z vidika varnega shranjevanja in prenosa podatkov ter varovanja zasebnosti pred podatkov lačnimi aplikacijami nujno, da premislimo:

Kako varno shranjujem podatke (fotografije, kontakte, koledar)?

Kako se varno povežem na internet? In seveda, brez pretiranih stroškov.

In če mi kdo ukrade telefon?

Se lahko moj pametni telefon okuži z virusom? Kako bom sploh vedel, če je telefon okužen?

Kaj pa mobilne aplikacije, kakšna so tu tveganja? Lahko povzročijo kakšne stroške?

Ravno zato smo v sodelovanju z Uradom informacijskega pooblaščenca pripravili vodič, v katerem najdete ključna tveganja in tudi nasvete, kako varno uporabljati pametne telefone in tablice. Poiščite odgovore na varnostne izzive v e-priročniku ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah.

E-priročnik o varnosti in zasebnosti na pametnih telefonih

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
9

Ukraden ali izgubljen iPhone

Preiskali ste vse žepe in torbico pa ne najdete iPhona. Kaj sedaj? Kako boste zaklenili iPhone pred nepovabljenimi radovedneži? Vsi odgovori so v videu! https://youtu.be/JH15hrzrnZ8 Napotki, če imate aktiviran Find My iPhone Če ste na svojem iPhonu predhodno omogočili funkcijo Find My iPhone, potem ste že ogromno storili za zaščito svojega…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *