Skoči na vsebino

Ukradli so mi pametni telefon. Kaj zdaj?

Skušajte si predstavljati, kaj bi kraja pametnega telefona pomenila za vas:

 • izgubite 700 evrov (oziroma toliko, kot boste morali nameniti za nakup novega telefona);
 • ostanete brez vseh telefonskih številk;
 • izgubite leta spominov, fotografij in filmov;
 • na telefonu hranite intimne vsebine, do katerih nenadoma dostopa nepovabljeni;
 • uporabljali ste aplikacije za spletno bančništvo, e-pošto in družbena omrežja. S tem, ko je nepridiprav ukradel vaš telefon, se je dokopal še do vašega denarja, profilov na družbenih omrežjih in vsebine e-pošte. Ravno ta lahko skriva najbolj občutljive informacije; na naš poštni predal so vezane oblačne storitve, ponastavljamo gesla za družbena omrežja, Paypal …

V primeru najslabšega scenarija so lahko posledice kraje telefona katastrofalne!

Niste ostali samo brez fotografij in telefona, nekdo je prevzel tudi vašo identiteto na družbenem omrežju in takoj spremenil gesla za dostop do profilov. Lahko so vam izpraznili bančni račun ali s paypalom kupili drag hišni kino.

V skladu z načelom bolje preprečiti kot zdraviti takoj poskrbite za naslednje preventivne ukrepe:

 1. Zaklepajte telefon. Takoj nastavite PIN številko ali zaklepanje s potegom po številčnici. Večina ljudi za PIN nastavi kar svoj rojstni datum. Že malce neprevidnosti pri nastavitvah zasebnosti na družbenih omrežjih je dovolj, da se do njega dokopljejo tudi popolni neznanci. Razmislite o težjem zaporedju.
 2. Redno izdelujte varnostne kopije vsebine telefona v oblak. Ponudnik hrambe v oblaku (Google, Apple, Microsoft, DropBox itd.) je odvisen od proizvajalca naprave ali od aplikacije, ki jo uporabimo. Elektronska pošta, imeniki, koledarji, fotografije, dostopi do družbenih omrežij − vsi ti podatki so lahko shranjeni neposredno na napravi ali pa v oblaku. Sinhronizacija podatkov z različnih naprav in računalnikov v oblak (cloud) ima prednosti: podatki so dostopni na vseh napravah (npr. koledarji in imeniki), ob okvari naprave jih lahko zelo preprosto povrnemo. S tem pa svoje podatke izvozimo v oblak ponudnika, ki se največkrat nahaja v drugi državi, kar lahko pomeni težave z vidika varovanja osebnih podatkov. Ponudnika ne moremo prosto izbirati − z nakupom naprave se odločimo tudi zanj. Android naprave sinhroniziramo na Google, windows phone, telefone in tablice na račun live.com pri Microsoftu, na iphonu in ipadu pa uporabljamo Applov iCloud (določene podatke lahko sinhroniziramo tudi z Googlom). Ker vsa zaščita dostopa temelji zgolj na našem geslu, je spet pomembno, da uporabljamo močno geslo. Kdor bo izvedel naše geslo za dostop do oblaka, bo lahko do naših podatkov prišel tudi prek spleta, torej tudi ko bomo telefon imeli varno spravljen v svojem žepu. Kadar ponudnik to omogoča, vklopimo dodatne zaščitne mehanizme, kot so npr. dvofaktorska avtentifikacija in unikatna gesla za aplikacije. Pri spremembah ključnih podatkov ali prijavi z nove naprave ponudnik na naš mobilni telefon pošlje SMS s potrditveno kodo. Od večjih ponudnikov takšno zaščito omogočajo Facebook, Google in Dropbox.
 3. Omogočite iskanje telefona na daljavo. Lastniki androidov imate na voljo aplikacijo Android device manager, s pomočjo katere lahko na daljavo izbrišete podatke iz ukradenega telefona, lahko ga zaklenete ali prisilite v zvonjenje. Če ste s telefonom prijavljeni v Chrome brskalnik, preprosto prek druge naprave v brskalnik vpišite »Find my phone« in brskalnik bo napravo lociral na nekaj deset metrov natančno. Manj uporabna funkcija, če ste telefon založili v vašem domu, gotovo pa zelo koristna v primeru kraje. Lastniki Applovih naprav vklopite funkcijo Find my iPhone, ki bo pomagala locirati pogrešano napravo.
Za lastnike telefona Android: V aplikaciji Android device manager lahko na daljavo sprožite zvonjenje, zaklenete telefon ali izbrišete vse podatke. Pogrešano napravo s sistemom Android lahko poiščete, če je povezana z Google računom.
Navodila za lastnike telefona Android: V aplikaciji Android device manager lahko na daljavo sprožite zvonjenje, zaklenete telefon ali izbrišete vse podatke. Pogrešano napravo s sistemom Android lahko poiščete, če je povezana z Google računom.
Če pogrešate Applovo napravo, se vpišite v iCloud račun ali pa uporabite aplikacijo Find My iPhone, ki bo napravo locirala na zemljevidu. Funkcionalnost Lost Mode celo pokaže, kje se je naprava nahajala v vmesnem času. Nato lahko napravo zaklenete in pošljete SMS s kontaktno številko, najditelj pa vas lahko pokliče z zaklenjenega zaslona, na da bi pri tem dostopal do katerih koli drugih podatkov na vaši napravi. (Vir: http://www.apple.com/)
Če pogrešate Applovo napravo, se vpišite v iCloud račun ali pa uporabite aplikacijo Find My iPhone, ki bo napravo locirala na zemljevidu. Funkcionalnost Lost Mode celo pokaže, kje se je naprava nahajala v vmesnem času. Nato lahko napravo zaklenete in pošljete SMS s kontaktno številko, najditelj pa vas lahko pokliče z zaklenjenega zaslona, na da bi pri tem dostopal do katerih koli drugih podatkov na vaši napravi. (Vir: http://www.apple.com/)

Ste kljub vsej previdnosti in varnostnim nastavitvam navkljub ostali brez telefona?

 1. Takoj pokličite svojega operaterja in prekličite SIM kartico. Nekdo lahko uporablja vaš telefon in vam povzroči stroške.
 2. Če je omogočen neposreden dostop do drugih uporabniških računov (elektronska pošta, družbena omrežja), nemudoma spremenite vsa gesla! Nekdo lahko z vaše naprave dostopa do vaših uporabniških profilov.
 3. Če ste namestili aplikacijo za brisanje podatkov na daljavo, lahko izbrišete vse občutljive vsebine.
  Če krajo prijavite policiji, jim posredujte tudi IMEI številko naprave. Zapisana je na embalaži, na garancijskem listu in na nalepki pod baterijo telefona. IMEI se izpiše tudi na zaslonu telefona po vnosu ukaza *#06#. Zapišite si jo in shranite na varno mesto!
Za več napotkov o varni rabi pametnih naprav obiščite priročnik ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah.
Naredite varnostno kopijo imenika, fotografij in videoposnetkov na vašem telefonu.
Grafika, ki ponazarja, kako narediti backup pametnega telefona ali tablice.


 

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Tadej /

  3. Korak delujesamo v primeru da imas vklopljeno lokacijo, ki ponavadi pokuri prevec baterije. Na androidu 6.0 si lahko pod lokacijo nastavis power saving mode ki za lokacijo uporablja prenos podatkov in wifi ne pa GPS, je malenkost manj natancen ampak prihrani baterijo. Upam da komu pomaga 🙂