05.12.2013

Prejeli smo zanimivo ponudbo od kitajskega podjetja, ki se ukvarja s prodajo domen in zaščito blagovnih znamk. G. Zhang nas je obvestil, da so od podjetja OM & INT Global Limited dobili zahtevek za registracijo blagovne znamke varninainternetu, prav tako želijo registrirati tudi nekaj domen pod tem imenom (no, vsaj tako trdijo, mi pa iskreno dvomimo). Pišejo nam, ker so ugotovili, da je naša domena zelo podobna (?!) in nam omogočajo, da imamo, kot lastnik podjetja oz. blagovne znamke, prednost pri registraciji. Za odločitev imamo na voljo 7 dni, nato bo domeno varninainternetu kupilo tuje podjetje.

Nas mora skrbeti, lahko izgubimo domeno?

Poslovna ponudba za nakup domene

V takšnih primeru ne moremo 100 % zatrditi, da gre za prevaro, prav gotovo pa gre, za zelo milo rečeno, nepošteno poslovno prakso, saj vas želijo prisiliti, da registrirate domeno pri nekem drugem registrarju (beri med vrsticami grožnjo, da bo potem domeno kupilo drugo podjetje “odločitev bo dokončna”, “odgovorite hitro” itd.) Vendar pa vam kitajski registar (ali katerikoli drug) v naslednjem koraku  ponudi registracijo pod tujimi vrhnjimi domenami, recimo .cn (Kitajska) ali .co (Kolumbija), ne pa pod tistimi, za nas najbolj aktualnimi, npr. slovensko (.si) ali .com domeno.

Če imate domeno vašega podjetja, društva ali bloga že registrirano pod .si ali .com, je drugo podjetje pod isto vrhnjo domeno ne more registrirati, torej ste lahko brez skrbi.

Zaradi nastopa na drugih trgih, zaščite vaše blagovne znamke itd., lahko registrirate tudi druge vrhnje domene, če je seveda to v vašem interesu. Pri tam vam priporočamo, da vseeno ne zaupate slepo g. Zhangu, ampak preverite ponudbo tudi pri drugih registarjih.

Če tudi vi prejmete podobno “ponudbo”, nanjo ne odgovarjajte. Vaša domena je na varnem in nihče vam je ne more kar tako prevzeti. Za več informacij o zaščiti .si domene, pa svetujemo članek, objavljen v biltenu Pika na si.

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Vaša spletna stran potrebuje vašo pozornost!

Podjetniki, obrtniki in društva - danes je  že praktično nepredstavljivo, da nimate svoje spletne strani. Vprašanje pa je, ali zanjo tudi ustrezno skrbite? Če  ne poskrbite za vzdrževanje spletnih strani, je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do takšnega ali drugačnega zapleta. Odpravljanje posledic zlorabe bo terjalo določen čas in denar,…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *