Skoči na vsebino

Tuje podjetje želi registrirati vašo domeno

Bodite pozorni na nepošteno poslovno prakso, v kateri vas želijo tuja podjetja prisiliti, da svojo domeno registrirate pri nekem drugem registrarju.

Prejeli smo zanimivo ponudbo od kitajskega podjetja, ki se ukvarja s prodajo domen in zaščito blagovnih znamk. G. Zhang nas je obvestil, da so od podjetja OM & INT Global Limited dobili zahtevek za registracijo blagovne znamke varninainternetu. Prav tako želijo registrirati tudi nekaj domen pod tem imenom (no, vsaj tako trdijo, mi pa iskreno dvomimo).

Pišejo nam, ker so ugotovili, da je naša domena zelo podobna (?!) in nam omogočajo, da imamo, kot lastnik podjetja oz. blagovne znamke, prednost pri registraciji. Za odločitev imamo na voljo 7 dni, nato bo domeno varninainternetu kupilo tuje podjetje.

Nas mora skrbeti, lahko izgubimo domeno?

Poslovna ponudba za nakup domene
Elektronsko sporočilo, ki prikazuje poslovno ponudbo za nakup domene.

V takšnih primerih ne moremo 100% zatrditi, da gre za prevaro, prav gotovo pa gre za, milo rečeno, nepošteno poslovno prakso. Želijo vas prisiliti, da registrirate domeno pri nekem drugem registrarju. Med vrsticami grozijo, da bo potem domeno kupilo drugo podjetje “odločitev bo dokončna”, “odgovorite hitro” ipd.

Vendar pa vam kitajski registar (ali katerikoli drug) v naslednjem koraku ponudi registracijo pod tujimi vrhnjimi domenami. Recimo .cn (Kitajska) ali .co (Kolumbija), ne pa pod tistimi, za nas najbolj aktualnimi, npr. slovensko (.si) ali .com domeno.

Če imate domeno vašega podjetja, društva ali bloga že registrirano pod .si ali .com, je drugo podjetje pod isto vrhnjo domeno ne more registrirati, torej ste lahko brez skrbi.

Zaradi nastopa na drugih trgih, zaščite vaše blagovne znamke itd., lahko registrirate tudi druge vrhnje domene, če je seveda to v vašem interesu. Pri tam vam priporočamo, da vseeno ne zaupate slepo g. Zhangu, ampak preverite ponudbo tudi pri drugih registrarjih.

Gospoda Zhanga zamenja g. Ivan

V zadnjem času je “priljubljenost” kitajskih domen nekoliko upadla, zato nas po novem naslavljajo v odlični, a strojno prevedeni, slovenščini ter nam ponujajo 10-letni zakup .com domene. Zadnji tak primer je val sporočil, v Sloveniji neobstoječega podjetja (mimogrede: uporablja davčno številko Nizozemske) dnsslovenia.com. Pod sporočilo se ‘g. Ivan’ (ali kako drugo bolj “domače” ime) in nam na podlagi že obstoječe .si domene ponuja 10-letni nakup  in s tem “zaščito” .com domene.

Ponudba za 10-letni zakup .com domene
Ponudba za registracijo .com domene za 10 let.

Gre pa kot kaže za dokaj razdelano shemo, ki je prisotna tudi v drugih evropskih državah. Med raziskovanjem ozadja predmetnega “podjetja” smo tako na spletu odkrili odlično švedsko raziskavo tovrstnega poslovnega modela in povezav podjetji, ki tovrstne usluge ponujajo. Članek (v švedščini) je dostopen tukaj.

Verjetno se sprašujete, kje so potencialni prevaranti pridobili podatke o naši domeni oz. naše kontakte (e-poštni naslov). V sporočilu je to dejansko že nakazano – na podlagi obstoječe .si domene. Seveda bi bila prva misel, da so podatki pridobljeni v javno dostopni WHOIS bazi .si domen.

Ker je za vpogled potreben ročni poseg oz. vpis prek spletne strani (avtomatizirana pridobitev podatkov namreč ni možna), je to malo verjetno.

Kako pridobijo naše podatke?

Druga, tako precej bolj verjetna možnost pa je, da so naše kontaktne podatke preprosto pridobili s pomočjo ene izmed tehnik “strganja” (zbiranja podatkov) po spletnih straneh (web scraping).

Večina spletnih strani namreč vsebuje kontaktne podatke (elektronski naslov). Zato je dovolj, da se “napadalci” zgolj s pomočjo skript zapeljejo skozi morebitne sezname .si domen. Podatek (kontakt) tako preprosto pridobijo na naši spletni strani.

Tretja, najmanj verjetna možnost, pa je uporaba kakšnega izmed servisov, ki arhivirajo podatke o .com domenah (t. i. whois history). To sicer pride v poštev le v primeru, da smo .com domeno nekoč že imeli registrirano.

Vendar pa v vsakem primeru velja: če tudi vi prejmete podobno “ponudbo”, nanjo ne odgovarjajte.

Vaša domena je na varnem in nihče vam je ne more kar tako prevzeti.

Registracija .com domene je vaša osebna odločitev, ki nikakor ni in ne more biti pogojena z že obstoječo uporabo .si domene. Za več informacij o zaščiti .si domene, pa svetujemo članek, objavljen v biltenu Pika na si.

Na kratko o prevari

Kako poteka prevara?

Gre za nepošteno poslovno prakso, v kateri vas želijo tuja podjetja prisiliti, da svojo domeno registrirate pri nekem drugem registrarju.

Ali nas mora skrbeti, da bomo izgubili domeno?

Če imate domeno vašega podjetja, društva ali bloga že registrirano pod .si ali .com, je drugo podjetje pod isto vrhnjo domeno ne more registrirati.

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Ivan Krošl /

  Ravno danes smo prejeli to e-pošto:

  “Spoštovani!

  Obveščamo vas, da smo prejeli prošnjo za registracijo domene www.(nase ime domene).com. Iz našega sistema je razvidno, da ste lastnik domene www.(nase ime domene).si. Želeli bi vam ponuditi možnost, da registrirate domeno www.(nase ime domene).com zase.

  Če domeno registrira tretja stranka, ima to lahko daljnosežne posledice – lahko povzroči zmedo v iskalnikih ali škoduje ugledu.

  Vendar pa lahko tretjo stranko zavrnemo in preusmerimo domeno www.(nase ime domene).com na vašo aktualno domeno www.(nase ime domene).si.

  V bistvu gre za to, da imate prednost pri izbiri domene. S tem se izognete morebitnim težavam v prihodnosti.

  Za vas lahko registriramo domeno za obdobje desetih let. V tem obdobju vaša domena ne bo samo registrirana, ampak tudi zaščitena. Letna cena je 29,95 na leto. Enkratna cena je 299,50 € (brez DDV). Letno plačilo žal ni mogoče.

  Bi želeli registrirati domeno za svojo organizacijo? Potem vas prosimo, da v 48 urah po prejemu tega e-poštnega sporočila odgovorite nanj z vašim imenom, naslovom in ID številko za DDV

  Z vašim dovoljenjem bomo zavrnili tretjo stranko in registrirali domeno za vas.

  S spoštovanjem,

  Ivan Krajnc
  DNS Slovenia
  http://www.dnsslovenia.com

 2. Nepoštena poslovna praksa pri registraciji domen .com : Arnes /

  […] Projekt Varni na internetu je v v sporočilu za javnost zapisal, da je pošiljatelj zadnjih sporočil neobstoječe podjetje dnsslovenia.com. […]

 3. Dejan /

  Prejeli smo e-pošto

  >From Zhihai Ning
  >
  >To whom it concerns,
  >
  >We will register the China domain names “(nase ime domene).cn” “(nase ime domene).com.cn” “(nase ime domene).net.cn” “(nase ime domene).org.cn” and internet keyword “(nase ime domene)” and have submitted our application. We are waiting for Mr. Frank Liu’s approval. These CN domains and internet keyword are very important for us to promote our business in China. Although Mr. Frank Liu advised us to change another name, we will persist in this name.
  >
  >Kind regards
  >
  >Zhihai Ning

  Seveda nam je e-pošto poslal tudi Frank Liu ki nam je prijazno ponudil da lahko naše podjetje prednostno registrira .cn domeno pri https://chinaregistry.org.cn/