10.02.2015

Včasih že majhne stvari naredijo veliko razliko. Tako je tudi s spletno varnostjo. Ni potrebno biti hud strokovnjak ali uporabljati množice programov, ki obljubljajo večjo varnost.

Če danes odkljukaš eno stvar iz spodnjega seznama, boš  naredil veliko za varnost svojih podatkov in identitete. Kar lahko narediš danes, ne odlašaj na jutri!

1. DVOSTOPENJSKA AVTENTIKACIJA

Aktiviraj jo danes! Ko se prijavljaš v račun, dobiš na mobilni telefon še dodatno, enkratno kodo ali pa dodatno kodo generiraš z aplikacijo na pametnem telefonu. To bistveno zmanjša možnost zlorabe, saj če ti nekdo ukrade geslo, se vseeno ne bo mogel prijaviti v tvoj račun. Kako to narediš? Enostavno, navodila so tu:

2. MOČNO UNIKATNO GESLO

Danes takoj zamenjaj gesla 123456, password, geslo123, kombinacije imena in priimka, letnice rojstva itd. In ne uporabljaj enega gesla za vse storitve.

3. USTVARI BACKUP

Ustvari varnostno kopijo pomembnih dokumentov, shranjenih na osebnem računalniku, pametnem telefonu ali tablici. Močno priporočamo, da za backup uporabiš medij, fizično ločen od računalnika in omrežja, npr. zunanji disk, ki ga po izdelavi backupa iztakneš iz računalnika. Zakaj je pomembno imeti backup? Zelo dober razlog so izsiljevalski virusi, ki zaklenejo vse dokumente na računalniku in zahtevajo plačilo odkupnine, v nekaterih primerih tudi v višini 600 €. Zadnje mesece prejemamo prijave zaradi tovrstnega virusa CTB-Locker, ki lahko zašifrira tudi datoteke na vseh mapiranih omrežnih pogonih in zunanjih diskih, odvisno od pravic uporabnika. Trenutno sta le dve rešitvi za CTB-Locker – ali obnoviš vse zaklenjene dokumente iz backupa ali plačaš. Pripravili smo tudi navodila, kako enostavno izdelaš varnostne kopije.

4. OMEJI VIDNOST FACEBOOK OBJAV

V zavihku Nastavitve – Zasebnost izberi možnost Prijatelji. To pomeni, da bodo statusi, fotografije, video posnetki vidni le Facebook prijateljem.

5. ZAKLENI TELEFON

Ker je fizični dostop do mobilne naprave veliko lažji, so tudi vsi shranjeni podatki bolj izpostavljeni. Zato je nujno, da uporabljaš PIN-kodo za zaklep SIM kartice in kodo za zaklep zaslona: vzorec na tipkovnici, še bolje pa PIN ali geslo.

Spletna varnost v 5 korakih.
Spletna varnost v 5 korakih.
Vsebine, ki vam lahko pomagajo
2

Kako varno izbrisati podatke

Pred dnevi smo v Delu lahko prebrali članek, v katerem novinar opisuje, s kakšno lahkoto je iz pomnilniških medijev na pametnem telefonu in videokameri, ki ju je kupil prek spletnih oglasnikov, pridobil osebne podatke prejšnjih lastnikov. Čeprav je prodajalec pred prodajo pametni telefon ponastavil na tovarniške nastavitve, prodajalec videokamere pa formatiral…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *