Skoči na vsebino

Na voljo je ključ za odšifriranje kripto virusa TeslaCrypt

Se vam na računalniku še kje valjajo zašifrirane datoteke z virusom TeslaCrypt? Sedaj jih lahko odklenete sami! 

Rešitev velja za datoteke, ki so bile zašifrirane z virusom TeslaCrypt 3.0 (s končnicami zašifriranih datotek .mp3, .ttt, .xxx, .micro) in  TeslaCrypt 4.0, pri katerem  so končnice po šifriranju ostale enake.

Avtorji virusa TeslaCrypt so namreč za verzije od 3.0 naprej objavili ključ za odšifriranje. Ob tem se samo od sebe poraja vprašanje, kaj imajo s tako ‘prijazno gesto’ za bregom in kaj nam pripravljajo v prihodnosti. Upamo, da naše veselje ob rešitvi datotek ne bo kratkotrajno in da nas ne čaka še kaj bolj nevarnega. Mi bomo danes najprej naredili backup – za vsak slučaj. Več navodil o tem, kako pravilno izdelate kopijo varnostnih datotek, najdete tukaj.

V primeru okužbe s starejšo verzijo TeslaCrypt (če so končnice zašifriranih datotek .ezz, .exx, .xyz, .zzz, .aaa, .abc, .ccc, .vvv), ta postopek ni na voljo. Podatke si še vedno lahko povrnete sami (vendar postopek ni enostaven). Pripravili smo navodila. 

Navodila za odšifiranje datotek

Prenesite si program za odšifriranje.  ZIP datoteko razširite (npr. na namizje) in zaženite program TeslaDecoder.exe. Če vas sistem opozori, da je preprečil izvajanje neznane aplikacije, kliknite “Vseeno zaženi” oz. “Run anyway“.

BloodDolly’s Tesla Decoder
Pojavno okno programa TeslaDecoder

Nato kliknite gumb Set Key in izberite končnico, ki jo imajo vaše zašifrirane datoteke.

Set custom key
Pojavno okno programa TeslaDecoder, kjer izberete končnico zašifrirane datoteke

Če imajo zašifrirane datoteke isto ime kot originali, izberite možnost kot na sliki.  Ko ste izbrali končnico zašifriranih datotek, kliknite Set Key gumb, kot prikazuje slika.

Set key
Pojavno okno programa TeslaDecoder, kjer prikazuje klik gumba Set key

Če imate zašifrirane datoteke shranjene v posebni mapi, kliknite »Decrypt folder« in izberite mapo z datotekami, za odšifriranje datotek na celotnem disku pa kliknite »Decrypt all«.

Decrypt all
Pojavno okno  programa TeslaDecoder, kjer kliknete gumb za dekripcijo

V nalednjem koraku vas bo TeslaDecoder vprašal, če želite prepisati  zašifrirane datoteke z nešifrirano verzijo.  Predlagamo, da tega ne omogočite, za vsak slučaj, če bi šlo pri odšifriranju kaj narobe in bi izgubili še to kar imate.

Ne omogočite prepisa zašifriranih datotek
Pojavno okno programa TeslaDecoder, kjer onemogočite prepis zašifriranih datotek

Ko TeslaDecoder konča z odšifriranjem vaših datotek, bo v glavnem oknu prikazal povzetek, vaše datoteke pa bi morale biti odšifrirane. Če prej niste izbrali prepisa datotek z nešifrirano verzijo, bodo ostale tudi varnostne kopije šifriranih datotek s končnico .TeslaBackup .

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. dpetje /

    Preverjeno deluje!