Skoči na vsebino

Sumim, da je moj računalnik okužen

Med najbolj razširjena spletna tveganja spadajo okužbe z računalniškimi virusi, internetnimi črvi in trojanskimi konji, ki jih s skupnim imenom označujemo za zlonamerne programe. Bodite pozorni na nenavadno »obnašanje« vašega računalnika, pazite le, da programskih in strojnih napak zmotno ne pripišete okužbi z virusom.

 • Delovanje računalnika je upočasnjeno (počasi se opirajo, npr. Word dokumenti, počasi se zaganja brskalnik, počasi se zaganjajo drugi programi, računalnik se ugaša itd.).
 • Ne morete se povezati v internet oz. vaša povezava je zelo počasna.
 • Ko se povežete v internet, se v brskalniku odprejo strani, ki jih sploh niste zahtevali.
 • Nekatere datoteke so izginile, kot posledica okvare datotečnega sistema.
 • Požarni zid in antivirusna zaščita sta deaktivirani.

Če zaznate katerega od naštetih znakov, takoj preskenirajte računalnik s posodobljenim antivirusnim programom, pomagate pa si lahko tudi s t.i. online pregledovalniki. Navajamo le nekaj orodij in programov, ki so vam lahko v pomoč.

 1. Panda Security Acitevscan
 2. Kaspersky Virus Removal Tool
 3. Microsoft Malicious Software Removal Tool
 4. Malwarebytes

Računalnik lahko pregledate tudi s pomočjo t.i. offline pregledovalnikov.

Gre za postopek, pri katerem vaš računalnik zaženete iz ločenega medija, npr. iz USB ključa ali si ustvarite CD oz. DVD ter pregledate operacijski sistem za znaki znanih okužb. Pri tem je pomembno, da je offline pregledovalnik čim bolj svež, saj se nabor virusov dnevno spreminja, od česar je seveda tudi odvisna uspešna prepoznava okužbe.

 1. Windows Defender Offline
 2. Kaspersky Rescue Disk
 3. Bitdefender Rescue CD
 4. F-Secure Rescue CD

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Jelka /

  Mi imamo problem povezave na internet, čeprav modem deluje normalno. Tudi na amisu so rekli, da modem in vse čisto normalno deluje, smo pa ugotovili, da je pri konfiguraciji pod tisti ”gateaway” spremenjena številka, čeprav ni nihče nič spreminjal. Je možno, da je vdor v naš računalniški sistem?

  1. varninainternetu /

   Najverjetneje ne. Nam lahko po el. pošti na cert@cert.si pošljete posnetek zaslona, kjer je razviden ta spremenjen IP naslov, da zadevo bolj podrobno preučimo?