Skoči na vsebino

Ste v Viber nagradni igri zadeli Samusung Galaxy S6 Edge?

V zadnjih dneh so številni slovenski uporabniki aplikacije Viber, ki je namenjena brezplačnemu pošiljanju sporočil in klicanju prek interneta, prejeli različne verzije lažnih sporočil o osvojeni nagradi. Vrstijo se tudi ostala vsiljena reklamna sporočila, vsa pa so poslana iz telefonskih številk, ki imajo kitajsko klicno kodo +86.

Viber sporočila – praktično orodje za goljufe

Sporočila vsebujejo povezavo do spletne strani, kjer pa uporabniki ne najdejo obljubljene nagrade, temveč jih skušajo ukaniti, da se prijavijo v plačniško SMS storitev. Zopet druge povezave pa vodijo v lažne spletne trgovine, kjer bodo ob nakupu prav tako olajšali vašo denarnico.

Lažna sporočila ponujajo vse; od pametnih telefonov, do damskih torbic in sončnih očal.
Primer lažnih sporočil na Viberju, ki obljubljajo pametne telefone, damske torbice in sončna pčala

Sporočila o osvojeni nagradi so uporabnike usmerila na spletno stran s ponovnim obvestilom o nagradi, kjer so morali v naslednjem koraku obvestilo deliti, s čimer so lažno nagradno igro razposlali vsem svojim kontaktom v aplikaciji.

Za sodelovanje v nagradni igri morate lažno sporočilo deliti vsem svojim kontaktom v aplikaciji Viber.
Okno, kjer pišejo, kaj moramo narediti za sodelovanje v nagradni igri.

Če je uporabnik sledil vsem navodilom na spletni strani, je v zadnjem koraku moral vpisati svojo telefonsko številko. Če pogledamo drobni tisk, se uporabnik z vpisom svoje telefonske številke pravzaprav prijavi v plačljivo naročniško SMS storitev, ki bo njegov račun olajšala za 4,98 € na teden.

V drobnem tisku je zapisano, da se z vpisom svoje telefonske številke pravzaprav prijavite v plačljivo SMS storitev.
Slika zaslona lažne nagradne igre, kjer v drobnem tisku piše, da se s sodelovanjem v nagradn igri prijavimo v SMS klub
Drugi primer Viber prevare: Tudi tukaj se z vpisom svoje telefonske številke se pravzaprav prijavite v plačljiv SMS klub.
Zaslon druge lažne nagradne igre, na kateri je iPhone6 in okence za vpis telefonske številke

Kaj lahko storite, če ste vpisali svojo telefonsko številko?

Na spletni strani, kjer ste vpisali svojo telefonsko številko, poiščite navodila za odjavo naročniške storitve.  V prihodnje pa raje razmislite, preden sodelujete v sumljivi nagradni igri, v kateri je pogoj za sodelovanje razpošiljanje sporočil vašim kontaktom. Če ste to storili v tem primeru, jih niste samo spemali, ampak ste jim pravzaprav razposlali oglas, ki bi lahko marsikoga ukanil in posledično tudi finančno oškodoval.

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Lea /

    Meni se je zgodilo podobno,na Vibru sem dobila bon od Petrola za 500€

  2. Prevare s skrito naročnino (subscription trap) – Varni na internetu /

    […] lažnih nagradnih igrah je največkrat glavni namen zvabiti uporabnike v plačljivi SMS klub, tokrat želijo izvabiti številko kreditne kartice ter vas naročiti na trivialno storitev, ki je […]