31.07.2015

V zadnjih dneh so številni slovenski uporabniki aplikacije Viber, ki je namenjena brezplačnemu pošiljanju sporočil in klicanju prek interneta, prejeli različne verzije lažnih sporočil o osvojeni nagradi. Vrstijo se tudi ostala vsiljena reklamna sporočila, vsa pa so poslana iz telefonskih številk, ki imajo kitajsko klicno kodo +86.

 

Viber sporočila – praktično orodje za goljufe

Sporočila vsebujejo povezavo do spletne strani, kjer pa uporabniki ne najdejo obljubljene nagrade, temveč jih skušajo ukaniti, da se prijavijo v plačniško SMS storitev. Zopet druge povezave pa vodijo v lažne spletne trgovine, kjer bodo ob nakupu prav tako olajšali vašo denarnico.

Lažna sporočila ponujajo vse; od pametnih telefonov, do damskih torbic in sončnih očal.
Vabe v lažnih sporočilih; od pametnih telefonov, do damskih torbic in sončnih očal.

Sporočila o osvojeni nagradi so uporabnike usmerila na spletno stran s ponovnim obvestilom o nagradi, kjer so morali v naslednjem koraku obvestilo deliti, s čimer so lažno nagradno igro razposlali vsem svojim kontaktom v aplikaciji.

Za sodelovanje v nagradni igri morate lažno sporočilo deliti vsem svojim kontaktom v aplikaciji Viber.
Za sodelovanje v nagradni igri morate lažno sporočilo deliti vsem svojim kontaktom v aplikaciji Viber.

 

Če je uporabnik sledil vsem navodilom na spletni strani, je v zadnjem koraku moral vpisati svojo telefonsko številko. Če pogledamo drobni tisk, se uporabnik z vpisom svoje telefonske številke pravzaprav prijavi v plačljivo naročniško SMS storitev, ki bo njegov račun olajšala za 4,98 € na teden.

V drobnem tisku je zapisano, da se z vpisom svoje telefonske številke pravzaprav prijavite v plačljivo SMS storitev.
V drobnem tisku je zapisano, da se z vpisom svoje telefonske številke pravzaprav prijavite v plačljivo SMS storitev.

 

Untitled-4
Drugi primer Viber prevare: Tudi tukaj se z vpisom svoje telefonske številke se pravzaprav prijavite v plačljiv SMS klub.

 

Kaj lahko storite, če ste vpisali svojo telefonsko številko?

Na spletni strani, kjer ste vpisali svojo telefonsko številko, poiščite navodila za odjavo naročniške storitve.  V prihodnje pa raje razmislite, preden sodelujete v sumljivi nagradni igri, v kateri je pogoj za sodelovanje razpošiljanje sporočil vašim kontaktom. Če ste to storili v tem primeru, jih niste samo spemali, ampak ste jim pravzaprav razposlali oglas, ki bi lahko marsikoga ukanil in posledično tudi finančno oškodoval.

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Lažne Facebook nagradne igre – uspeh zagotovljen

Nič novega, Facebook nagradne igre so postale stalnica in veliko naših prijateljev navdušeno sodeluje. Podjetja na svojih straneh redno organizirajo razne nagradne igre, izzive, natečaje, eni se bolj držijo strogih Facebook pravil, drugi manj. Težave, ki jih mi zaznavamo, so lažne strani in lažne Facebook nagradne igre, kjer sploh ne…

Komentarji (1)
  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *