Skoči na vsebino

SI-CERT opozarja na elektronska sporočila, ki pod pretvezo računa zavedejo uporabnika, da si naloži virus

Virus pod pretvezo računa

Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so v zadnjih dneh prejeli že 12 prijav uporabnikov glede sumljivih elektronskih sporočil, ki naj bi jih poslalo podjetje Telekom Deutschland.

Primer elektronskega sporočila, ki pod pretvezo neplačanega računa poziva k odprtju priponke. V priponki se skriva virus.
Primer elektronskega sporočila, ki pod pretvezo neplačanega računa poziva k odprtju priponke. V priponki se skriva virus.

Sporočil seveda ne pošilja omenjeno podjetje, gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem uporabnik enostavno sam sebi naloži virus. Posledica okužbe je lahko kraja gesel in na koncu morda celo finančno oškodovanje.

V elektronskih sporočilih, ki prav gotovo pritegnejo pozornost prejemnika, se nahaja povezava, na kateri naj bi se nahajal račun. Vendar povezava vodi do ZIP arhiva, v kateri je izvršljiva datoteka – virus.

Ker do okužbe računalnika lahko pripelje že nekaj radovednih klikov z miško, na SI-CERT svetujejo, da vedno preverite identiteto pošiljatelja sporočila in kam vodijo povezave v elektronskem sporočilu. To enostavno storite tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov.  Za več napotkov o varni rabi interneta se lahko obrnete na portal odzivnega centra Varni na internetu (www.varninainternetu.si/beta).