Skoči na vsebino

Portal No More Ransom sedaj tudi v slovenščini

Globalna iniciativa No More Ransom omogoča žrtvam izsiljevalskih virusov povrnitev njihovih dokumentov brez plačila. Partner projekta NoMoreRansom.org je tudi nacionalni odzivni center SI-CERT. Poskrbeli so za prevod portala v slovenski jezik in tako še približali pomoč slovenskim spletnim uporabnikom.

Slovenski odzivni center SI-CERT že dlje časa opozarja na širjenje izsiljevalskih virusov, od leta 2014 pa se nevarnost okužbe strmo povečuje. Po podatkih iniciative nomoreransom.org število žrtev tovrstnih napadov skokovito narašča in je v obdobju med aprilom 2015 in marcem 2016 doseglo 718.000, kar pomeni 5,5-kratno povečanje glede na primerljivo obdobje v letih 2014 in 2015. Odziv na globalno grožnjo, ki jo predstavlja izsiljevalska programska oprema, je spletni portal »No More Ransom«, ki je pobuda nizozemske policije, Europola ter podjetij Intel Security in Kaspersky Lab. Glavni cilj partnerjev je pomagati žrtvam izsiljevalskih virusov, da znova pridobijo dostop do svojih podatkov brez plačila odkupnine kriminalcem. Projektu No More Ransom so pristopili številni partnerji iz vseh kontinentov, spletni portal je sedaj preveden že v 14 jezikov, tudi slovenščino, in ponuja skupaj 39 različnih orodij za dešifriranje. Od decembra 2016 so brezplačna orodja, ki so objavljena na portalu kar 10.000 žrtvam napadov omogočila povrnitev zašifriranih dokumentov brez plačila odkupnine.

Pomoč slovenskim žrtvam izsiljevalskih virusov

Dosedanje izkušnje kažejo, da so v primeru okužbe, žrtve imele le malo možnosti za ukrepanje. Če niso imele ustreznih varnostnih kopij pomembnih dokumentov, je bilo plačilo kriminalcem žal edina možnost. Z globalno iniciativo No More Ransom pa so žrtvam na voljo dešifrirni ključi, ki omogočajo odklep in povrnitev njihovih dokumentov brez plačila. Partner projekta NoMoreRansom.org je tudi nacionalni center SI-CERT, kjer so poskrbeli za prevod portala v slovenski jezik. Na podstrani v slovenski različici https://www.nomoreransom.org/si/index.html so na voljo vse informacije, kako izsiljevalski virusi delujejo, kako se spletni uporabniki lahko ustrezno zaščitijo ter seveda, kako lahko dešifrirajo zaklenjene podatke, kadar je možno.

SI-CERT še vedno svetuje, naj bo glavno vodilo uporabnikom previdnost pri odpiranju priponk in ustrezen backup pomembnih dokumentov, saj je to najzanesljivejši način, da ob okužbi povrnete svoje dokumente. Koristne informacije, kako se lahko zaščitite, najdete na strani www.varninainternetu.si/beta.