10.03.2020

Vedno več spletnih strani obiskovalcu ponuja možnost, da mu svoje vsebine prikazuje v obliki potisnih obvestil (ang. push notification), ki jih prejemamo tudi takrat, ko nimamo odprtega brskalnika. V večini primerov gre za legitimno obveščanje o novih vsebinah na spletnih portalih.

Nepridipravi pa to funkcionalnost pogosto izkoristijo za prikazovanje obvestil, s katerimi skušajo uporabnika zvabiti v prevaro s skrito naročnino, SMS klube ali katero drugo spletno goljufijo. Če se na prejem obvestil naročite (največkrat po pomoti) na spletni strani z “dvomljivim slovesom”, vas lahko hitro zasujejo z obvestili, kot jih vidite na spodnji sliki. Takšna obvestila zlorabljajo logotipe znanih podjetij ali znamk, da bi dobili vašo pozornost in vas prepričali, da kliknete.

Zavajajoča obvestila na namizju računalnika

Kako sploh do tega pride? Prikaz tovrstnih obvestil mora uporabnik vsaki posamezni spletni strani odobriti sam. Običajno se ob obisku spletne strani odpre pojavno okno, preko katerega se lahko naročimo na prejemanje obvestil.

Besedilo v pojavnem oknu: spletna stran (pikselirano) vam želi pošiljati obvestila. Blokiraj Dovoli.
Primer pojavnega okna v brskalniku Chrome na telefonu

A se lahko temu izognemo?

Seveda, vedno lahko izberete, da ne želite prejemati obvestil. V nekaterih brskalnikih pa lahko tudi v celoti onemogočite pojavitev takih pojavnih oken.

Kaj pa, če že prejemate takšna obvestila? Če se jih želite znebiti, lahko v nastavitvah brskalnika prekličete dovoljenje prikaza za vsako posamezno spletno stran. Navodila, kako to storiti za nekaj najpogostejših spletnih brskalnikov, so na voljo na spodnjih spletni naslovih :
Chrome Desktop
Chrome Android
Mozilla Firefox

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Prevare s skrito naročnino (subscription trap)

Novi načini, kako od nas izvabiti denar V zadnjem času smo večkrat obravnavali prijave primerov lažnih nagradnih iger, tokrat z drugačnim "razpletom", kot smo ga bili vajeni. V lažnih nagradnih igrah je največkrat glavni namen zvabiti uporabnike v plačljivi SMS klub, tokrat želijo izvabiti številko kreditne kartice ter vas naročiti…

Komentarji (3)
  • Žal sem tudi sama bila padla na tako prevaro skoraj bi mi uspeli s kreditne kartice pobrati večji znesek vendar ni bilo dovolj na kartici tako da sem jo takoj blokirala in preklicala ne nasedajte

  • Tudi sam sem dobil lažno zahtevo za preverjanje PayPal računa. Ker sem prej nekaj plačeval na Ebay in imel občutek, da payPal plačilo ni bilo izvedeno, se mi je zdelo smiselno, da grem v postopek izpolnjevanja “dodatne varnosti” za Paypal. Spletna stran je bila perfektno ponarejena. Očitno – da bi po začetnih vnosih bančnih podatkov – lopov pridobil čas, je dodal še dva nesmiselna ekrana, eden je bil glede email računa pri mojem spletnem ponudniku. Tu sem nekaj zasumil in preveril naslov spletne strani, ki je bil podoben PayPal-ovi, vendar napačen. Takoj sem na banki blokiral kartico. Na srečo sem imel tel. številko že vnešeno v telefon. Čez par minut so že prihajala obvestila o zavrnjenih bančnih transakcijah. Lopov je začel z nizkimi zneski ca. 25€ in ko ni šlo, je testiral z zneski manjšimi od 1€. Tokrat sem jo dobro odnesel. Srečno!

  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *