Skoči na vsebino

Ko se obetavna rezervacija izkaže za prevaro

V lanskem letu smo zabeležili 900 spletnih goljufij in ko že pomislimo, da smo videli vse možne scenarije, nas goljufi spet presenetijo. Vedno znova uspešno reciklirajo isto goljufijo, samo okoliščine in žrtve so druge.

Tokrat goljufi ciljajo na gostince in ponudnike različnih turističnih storitev (npr. tečaj potapljanja). Na nas se je obrnil lastnik restavracije, ki je v svoj elektronski predal dobil povpraševanje za rezervacijo sedmih večerij za 15 oseb. V primeru uspešno izvedene rezervacije bi to pomenilo dobrih 5000 € zaslužka.

Obetavna rezervacija se izkaže za prevaro
Obljube o plačilu rezervacije vnaprej

Kako goljuf prepriča žrtev, da prostovoljno nakaže denar?

Lastnik restavracije se je na povpraševanje odzval, nato se je začela zgodba zapletati. Stranka je vztrajala pri tem, da strošek pogostitve poravna vnaprej. Pravzaprav so želeli nakazati še več denarja, razliko v ceni pa naj bi gostinec nakazal na račun njihovega prevajalca oz. vodiča po Sloveniji. In ravno na tej točki hitro ugotovite, da gre za poskus prevare.

Prošnja po vračilu preplačanega denarja
Poskus spletne prevare

Vedno je sumljivo, če nekdo ponuja še več denarja, kot vi zahtevate. S podobnimi tehnikami goljufi na vas prežijo, ko na spletnih oglasnikih prodajate rabljene telefone, poročne obleke ali ponujate turistične apartmaje. V naslednjem koraku bodo nato zahtevali, da razliko v ceni (preplačilo) nakažete neki tretji osebi in tu se skriva past. Vam bodo poslali ponarejeno potrdilo, da je denar nakazan, od vas pa bodo z vedno večjimi pritiski in grožnjami zahtevali poplačilo razlike v ceni.

Bodite pozorni

  1. Ne nasedajte super ponudbam, pa naj gre za obljubo o plačilu celotne pogostitve s hrano in pijačo, priložnosti za super zaslužek pri prenosu denarja ali možnosti najema kredita od popolnega neznanca, ki vas je kontaktiral na nekem forumu.
  2. Bodite pozorni na potrdila o opravljeni transakciji, če ste se že dogovorili za posel. Goljufi vam bodo poslali ponarejena bančna ali PayPal dokazila, da so izvedli plačilo. Tako vas bodo želeli prepričati, da so se držali dogovora in začeli pritiskati na vas, da vrnite preveč vplačanega denarja.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. v;astimil /

    hvala bogu da se mi to do zdaj nestalo,je to zelo koristno