Skoči na vsebino

Redne posodobitve so prvi korak k varnemu brskanju

Od takrat, ko ste operacijski sistem namestili na računalnik (oziroma od nakupa računalnika) in naložili spletni brskalnik je bilo odkritih veliko število varnostnih ranljivosti, za katere je proizvajalec medtem že izdal popravke. Obvestil o novih različicah, ki so na voljo, zato ni pametno ignorirati, saj z njimi prihajajo tudi paketi popravkov, ki krpajo zaznane varnostne luknje in občutno zmanjšajo možnost zlorabe. Kdaj ste nazadnje preverili, če imate naloženo najnovejšo različico spletnega brskalnika ali operacijskega sistema?

 1. Vsi novejši operacijski sistemi imajo vgrajene komponente za samodejno posodabljanje (npr. v sistemih Windows za to skrbi storitev »Windows update« oz. »Microsoft update«).
 2. Za varno brskanje po spletu najlažje poskrbite s posodobljeno različico spletnega brskalnika, ki bo pravočasno zaznal vse pred kratkim odkrite varnostne grožnje. Na srečo uporabnikov se večina brskalnikov posodablja samodejno, vključno z brskalnikoma Firefox in Chrome – samo občasno ju morate ponovno zagnati, da se namestijo aktualne posodobitve.  Če niste prepričani, kako sodobno različico brskalnika uporabljate, lahko preverite. V Chromu izberite menijski gumb v zgornjem desnem kotu, uporabniki Firefoxa pa sledite navodilom na tej povezavi. Za varnejše brskanje svetujemo izbris vseh razširitev brskalnika, katere smo si naklikali mimogrede in nevede.

  Posodobitev brskalnika Chrome
  Zaslon, ki prikazuje, kje posodobimo brskalnik Chrome
 3. Poleg brskalnika poskrbite za redne posodobitve vseh vtičnikov, npr. PDF-prikazovalnik, Flash, QuickTime, RealPlayer, VLC-predvajalnike, Java itd. Slednje komponente so ravno zaradi svoje uporabe pri brskanju po spletu največkrat tarča napadalcev. Ustrezne posodobitve pa namestimo z uradne spletne strani ponudnika in ne preko nepreverjenih povezav. Vtičnike, ki jih ne uporabljate, raje zbrišite.

  Redne posodobitve operacijskega sistema, brskalnika in vseh vtičnikov zagotavljajo varnejše brskanje
  Grafika, ki prikazuje, katere naprave vse lahko posodobimo
 4. V pomoč pri nameščanju posodobljenih verzij nameščenih programov so vam lahko posebni programi, ki preverijo nameščene programe na vašem računalniku ter vam svetujejo, katere programe bi bilo dobro posodobiti. Za sisteme Windows lahko na primer uporabite brezplačne rešitve podjetja Secunia ali program Filehippo.com update checker.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.