14.05.2014

Če prodajate računalnik skupaj z nameščenim operacijskim sistemom, je najboljša rešitev za varen izbris vseh podatkov, da celoten disk formatirate in prepišete, npr. z orodjem DBAN, nato pa ponovno namestite operacijski sistem. Ta postopek je zelo priporočljiv za SSD diske. Če te možnosti nimate, je tudi dokaj varna možnost, da najprej pobrišete čim več uporabniških podatkov ter nato prepišete prazen prostor na disku.

V Windows 7 bi postopek lahko razdelili na naslednje točke:

1. Izbrišite vse uporabniške dokumente, npr. mape »Moji Dokumenti«, »Moje Slike« ipd.

2. Na sistemu ustvarite nov skrbniški uporabniški račun: Nadzorna plošča -> Dodajanje ali odstranjevanje uporabniških računov -> Ustvarite nov račun -> Vpišite ime in izberite »Skrbnik«

1

3. Odjavite se in prijavite v novo kreiran uporabniški račun (Skrbnik).

4. V nadzorni plošči (glej točko 2) izberite vaš uporabniški račun, izberite »Izbriši račun« in v naslednjem koraku označite, da se odstranijo tudi vse uporabnikove datoteke (»Izbriši datoteke«).

2

3

S tem se bo izbrisal celoten profil z vsemi uporabniškimi datotekami.

5. Po izbrisu datotek zaženite program CCleaner, izberite »Tools«, »Drive Wiper«, izberite metodo »Free Space Only«, »Simple Overwrite (1 pass)«, označite disk in kliknite »Wipe«.

Piriform CCleaner CCleaner64 12.5.2014 , 16:10:22

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
5

Pomoč žrtvam izsiljevalskih virusov

Globalna iniciativa No More Ransom omogoča žrtvam izsiljevalskih virusov povrnitev dokumentov brez plačila odkupnine. Partner projekta NoMoreRansom.org je tudi nacionalni odzivni center SI-CERT. Poskrbeli smo za prevod portala v slovenski jezik in tako še približali pomoč slovenskim spletnim uporabnikom. Dosedanje izkušnje kažejo, da so v primeru okužbe, žrtve imele le…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *