Skoči na vsebino

Kaj pravite, gre za prevaro?

S svojo zgodbo se je na nas obrnil uporabnik, ki je skoraj nasedel prevarantu, ko je prek spletnega oglasnika prodajal klaviaturo. Na prvi pogled je šlo za povsem normalen odziv na mali oglas, vendar se je v nadaljevanju izkazalo, da gre za utečene korake nigerijske prevare.

Edini cilj prevaranta je bil, da avtorja malega oglasa prepriča, da mu pošlje želen izdelek. Brez plačila seveda.

Na prvi pogled nič sumljivo
Grafika z vprašanjem uporabnika glede morebitne prevare na Bolhi

Če bi sami dobili takšen odgovor na objavljen oglas, ne bi mogli takoj trditi, da gre za prevaro. Vendar tisto, kar se je dogajalo v nadaljevanju, zagotovo kaže na goljufijo.

Berite sumljive znake

  1. Potencialni kupec pravi, da je iz ZDA in med vsemi možnimi portali in oglasniki je našel ravno vaš mali oglas. Klaviaturo oz. katerikoli drug artikel pa bo kupil, četudi se mora kurir ponjo odpravit na drug kontinent. Bi nekdo res vložil toliko truda, stroškov, časa? Pomislite, bi vi poslali kurirja v ZDA? Če se na vaš mali oglas javi kupec iz tujine, ki ga niti malo ne motijo visoki stroški transporta, raje počakajte in preverite še druge znake, ki lahko kažejo na prevaro.
  2. Preverite izvor elektronskega sporočila! Tudi v našem konkretnem primeru se je izkazalo, da so bila vsa sporočila poslana iz Nigerije, čeprav je kupec trdil, da je iz ZDA. Kako to ugotovite? V tem primeru se za pomoč lahko obrnete na nasPišite nam na naslov info@varninainternetu.si in poiskali bomo več informacij o IP naslovu pošiljatelja.
  3. V naslednjem koraku se je to zgodilo ravno to, kar smo pričakovali. “Kupec” je poslal lažno oz. ponarejeno elektronsko sporočilo PayPal-a, da je nakazal denar, ki pa bo na račun nakazan šele, ko bo prodajalec poslal paket po pošti in mu sporočil sledilno številko. Prodajalec denarja seveda ne bi nikoli dobil, na srečo se je še pravočasno ustavil! Še več, naše izkušnje kažejo, da si nato goljufi izmišljajo nove in nove stroške, ki bi jih morali plačati  prek Western Union nakazil. Če tega ne storijo, hitro pričnejo z izsiljevanjem in grožnjami, da jih bodo prijavili na policijo, FBI ipd., ker jim niso poslali želenega. Velikokrat se zgodi, da žrtve dejansko pošljejo izdelek ali nakažejo denar, saj se ustrašijo.

Če želite preveriti, ali gre za lažno ali pravo potrdilo o nakazilu denarja, nam prav tako lahko pišete na naslov info@varninainternetu.si

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.