Skoči na vsebino

Prijava nenaročene pošte (spam)

Kako prijavimo slovenski spam?

 1. Ali gre res za neželeno pošto oz. spam? Preden začnemo pošiljati prijave na pristojne organe, preverimo ali nismo morda sami prehitro sklenili, da gre za spam. Morda smo izpolnili anketo na stojnici, dali svoj elektronski naslov v nagradni igri na spletu, ali kaj podobnega. Zato se spodobi, da pošiljatelja oglasa vprašamo, kdaj, kje in na kakšen način je pridobil naš elektronski naslov in soglasje. Pri tem sprejmite le natančne odgovore, s splošnimi in nejasnimi se ne zadovoljite.
 2. Kam poslati prijavo? Prijavo lahko pošljete na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS AKOS (info.box@akos-rs.si). Informacijski pooblaščenec (gp.ip@ip-rs.si) je pristojen takrat, ko ste soglasje sicer res dali nekemu podjetu, a je to vaše podatke brez vaše vednosti dalo ali prodalo drugemu podjetu, ki vam sedaj pošilja oglase, ali če sumite, da je oglaševalec zbral osebne podatke (elektronske naslove) v svojo zbirko brez vašega privoljenja-
 3. Kaj navesti v prijavi? V prijavi navedite, da ste prejeli neželeno oglasno sporočilo, brez da bi predhodno za to dali soglasje. Priložite tudi oglasno sporočilo, na katerega se prijava nanaša.

Zakaj se sploh truditi?

O ozadju spama, zakaj je treba ukrepati, kadar je to smiselno, smo že pred časom pisali. Če vas zanima več o tej temi, vas torej vabimo, da si preberete tudi malo daljši opis na strani “’Spam’: nenaročeno oglaševanje po elektronski pošti”

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Miha /

  Nevem ali bi to sicer kvalificiral pod spam… Na moj oglas na bolhi se mi je javil domnevni tujec in izrazil zanimanje za nakup. Preko emaila (on ima gmail) sva se pogovarjala glede prodaje mojega izdelka, nakar je hotel moje paypal podatke. Še enkrat sem preveril njegovo bolha uporabniško ime in videl da je vmes, torej v nekaj urah od prvega kontakta svoje uporabniško ime izbrisal. Podatkov mu zato nisem posredoval, sem pa isti dan na bolhi dobil še dve podobni sporočili od nekih tujcev (v angleščini), in oba sta bila takoj zatem izbisana. Razen emaila torej drugih mojih podatkov nima, pisal sem mu pa na gmail, zanima me če mi to predstavlja kakršnokoli nevarnost za zlorabo podatkov?

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!

   Če ima samo vaš elektronski naslov, to ne predstavlja morebitne nevarnosti oz. ne omogoča zlorabe drugih podatkov. Če se boste znašli v podobni situaciji (tujec bi rad kupil vaš oglaševan izdelek), vam lahko pomagajo ti nasveti, kako postopati: https://www.varninainternetu.si/2016/goljufi-na-spletnih-oglasnikih/

 2. Mitar /

  Nov naslov je sedaj info.box@akos-rs.si, stari vec ne deluje. Zgoraj ste ga popravili v besedilu povezave, ne pa tudi kam sama povezava kaze.

  1. Varni na internetu /

   Hvala za opozorilo. Smo popravili. Lp