14.10.2013

Kako prijavimo slovenski spam?

  1. Ali gre res za neželeno pošto oz. spam? Preden začnemo pošiljati prijave na pristojne organe, preverimo ali nismo morda sami prehitro sklenili, da gre za spam. Morda smo izpolnili anketo na stojnici, dali svoj elektronski naslov v nagradni igri na spletu, ali kaj podobnega. Zato se spodobi, da pošiljatelja oglasa vprašamo, kdaj, kje in na kakšen način je pridobil naš elektronski naslov in soglasje. Pri tem sprejmite le natančne odgovore, s splošnimi in nejasnimi se ne zadovoljite.
  2. Kam poslati prijavo? Prijavo lahko pošljete na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS AKOS (info.box@akos-rs.si). Informacijski pooblaščenec (gp.ip@ip-rs.si) je pristojen takrat, ko ste soglasje sicer res dali nekemu podjetu, a je to vaše podatke brez vaše vednosti dalo ali prodalo drugemu podjetu, ki vam sedaj pošilja oglase, ali če sumite, da je oglaševalec zbral osebne podatke (elektronske naslove) v svojo zbirko brez vašega privoljenja-
  3. Kaj navesti v prijavi? V prijavi navedite, da ste prejeli neželeno oglasno sporočilo, brez da bi predhodno za to dali soglasje. Priložite tudi oglasno sporočilo, na katerega se prijava nanaša.

Zakaj se sploh truditi?

O ozadju spama, zakaj je treba ukrepati, kadar je to smiselno, smo že pred časom pisali. Če vas zanima več o tej temi, vas torej vabimo, da si preberete tudi malo daljši opis na strani “’Spam’: nenaročeno oglaševanje po elektronski pošti”

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Ste prejeli Aleševo vabilo na sestanek?

Prejšnji teden je na številne slovenske elektronske naslove romalo sporočilo neznanega pošiljatelja: Spoštovani, Zanima me samo če velja sestanek za v ponedeljek ob 12:00? Lep pozdrav, Aleš Prvi alarm pri marsikateremu uporabniku je bil - ali gre za virus ali pa za poskus phishing kraje gesel, vendar sta se domnevi izkazali za…

Komentarji (2)
  • Nevem ali bi to sicer kvalificiral pod spam… Na moj oglas na bolhi se mi je javil domnevni tujec in izrazil zanimanje za nakup. Preko emaila (on ima gmail) sva se pogovarjala glede prodaje mojega izdelka, nakar je hotel moje paypal podatke. Še enkrat sem preveril njegovo bolha uporabniško ime in videl da je vmes, torej v nekaj urah od prvega kontakta svoje uporabniško ime izbrisal. Podatkov mu zato nisem posredoval, sem pa isti dan na bolhi dobil še dve podobni sporočili od nekih tujcev (v angleščini), in oba sta bila takoj zatem izbisana. Razen emaila torej drugih mojih podatkov nima, pisal sem mu pa na gmail, zanima me če mi to predstavlja kakršnokoli nevarnost za zlorabo podatkov?

  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *