Skoči na vsebino

Prejel/a sem obvestilo o nagradi ali zadetku na loteriji

V vaš elektronski predal ste prejeli obvestilo, da ste ravno vi srečnež, ki je bil izžreban v nagradni igri podjetja Yahoo (Google, Microsoft, Coca Cola, vstavite po potrebi, goljufi za svojo krinko izkoriščajo številna znana podjetja).

V nekaterih primerih prejmete obvestilo, da ste ravno vi zadeli milijone na loteriji (EuroLottery, Prime Lottery itd). V obeh primerih gre za poskus prevare, v kateri vas spletni goljufi prepričajo, da jim nakažete denar, namesto da bi vi dobili tiste obljubljene milijone.

Osnovni mehanizem goljufije ostaja enak: z obvestilom, da je vaš e-mail naslov izžreban v nagradni igri (v kateri sploh niste sodelovali) in ste zadeli milijonsko vsoto, vzpostavijo komunikacijo z vami. Najprej prosijo za vaše podatke (ime, priimek, številko TRR).

V naslednjem koraku sporočijo, da bodo nakazali denar in so ravno zato odprli nov račun na vaše ime (čeprav so že prosili, da jim posredujete št. transakcijskega računa) Kot dokaz pošljejo tudi nekakšno potrdilo o računu.

Kmalu za tem vas pozovejo, da poravnavate stroške odprtja novega računa, največkrat prek sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Nato sledijo vedno novi izgovori, potrebno je plačati davek, stroške vodenja računa, stroške odvetnika itd. Ko prenehate s plačevanjem (izmišljenih) stroškov in zahtevate obljubljeno nagrado, se tudi komunikacija prekine.

Tudi če goljufijo prijavite policiji, so možnosti za povrnitev denarnega oškodovanja praktično nične, saj se goljufi nahajajo v državah, kjer ne moremo računati na uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj, npr. Nigerija, Gana, Kamerun.

Bodite pozorni

  1. Prvi znak je neverjetna denarna nagrada, za katero se niti niste potegovali. Še vedno velja stara spletna modrost: "Če se nekaj zdi prelepo, da bi bilo res, potem najverjetne ni."
  2. Čeprav naj bi bil izžreban le vaš elektronski naslov, takšna sporočila potujejo še na tisoče drugih naslovov, kar hitro prepoznate iz polja »undisclosed-recipients«.
  3. Prav tako ne spreglejte elektronskega naslova, iz katerega je prišlo obvestilo o nagradi, saj  goljufi uporabljajo brezplačne elektronske predale (Gmail, Hotmail, BluMail itd.). Mar ne bi bilo logično, da nam obvestilo o nagradi pošljejo iz uradnega elektronskega naslova podjetja?

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Jože /

    Pozdravljeni, dobil sem več prevar in moram potrditi vašo trditev, da je to res, saj sem sam doživel grenke izkušnje preko spleta, mi pošljite vaš e-mail za kontakt.
    LP!