Skoči na vsebino

Poskus loterijske prevare preko SMS sporočil

Sporočilo je bilo poslano iz tel. št. +447838649070.

V tem primeru gre za poskus loterijske prevare. Do sedaj smo bili vajeni, da goljufi morebitne žrtve iščejo s pomočjo pošiljanja elektronskih sporočil, kot kaže pa se sedaj poslužujejo tudi komunikacijskega kanala preko mobilnih telefonov. Verjetno ne bo minilo veliko časa, ko bomo prejemali tudi SMS sporočila z besedilom, ki bo prevedeno z googlovim prevajalnikom.

Če bi odgovorili na tako sporočilo, bi prevaranti od nas najprej želeli osebne podatke za nakazilo dobitka. Preden pa nam bi dobitek nakazali, pa bi od nas zahtevali plačilo raznoraznih dajatev in stroškov. Seveda obljubljene nagrade kljub tem plačilom nikoli ne bi prejeli.

Še več, ko enkrat najdejo žrtev, ki jim pošlje denar, goljufi od nje zahtevajo vedno večje zneske za čedalje bolj fiktivne stroške. Čeprav taki poskusi goljufij niso nekaj novega, goljufi se jih poslužujejo že vrsto let, jim določen del uporabnikov še vedno nasede in nakazuje denar, od nekaj 100 € do zneskov, ki v večkratnih nakazilih presegajo nekaj 10.000 €.

Prevaranim uporabnikom svetujemo, da goljufijo prijavijo na policiji. Vendar pa se je potrebno zavedati, da je pregon storilcev v teh primerih dokaj otežen, saj se goljufi ponavadi dobro zavarujejo pred morebitnim kazenskim pregonom:

  • z žrtvijo komunicirajo preko zlorabljenih sistemov ali t.i. posredniških strežnikov, s čimer je težje izslediti njihovo lokacijo;
  • za nakazila uporabljajo sisteme Western Union in moneygram, pri katerih je izsleditev identitete prejemnika denarja mnogo težja kot pri nakazilih na bančni račun ali uporabi plačilnih kartic;
  • ponavadi delujejo v državah, kjer še ni urejene zakonodaje na področju internetnega kriminala, prav tako pa je vprašljivo tudi sodelovanje lokalne policije pri kazenskem pregonu.

Če prejmete tako ali podobno sporočilo in ste v dvomih glede legitimnosti, vam svetujemo, da v spletni iskalnik vpišete del besedila, elektronski naslov ali pa telefonsko številko. Na tak način lahko ponavadi dokaj hitro ugotovite, ali gre za poskus goljufije.

Preverite telefonsko številko ali vsebino sporočila.
Primer iskalnega zadetka na Googlu, če preverimo telefonsko številko ali vsebino sporočila.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.