22.12.2011

Na nas se je obrnila novinarka dnevnika Finance. Pravi da so v uredništvo prejeli kar nekaj primerov sporočil, ko so goljufi vdrli v poštni predal in na kontakte v imeniku poslali sporočilo s prošnjo za finančno pomoč. Zgodbe so vedno enake, samo država se zamenja: prejmete mail od znanca, v katerem piše, da so ga oropali sredi Londona (Madrida, Dublina,… ), ostal je brez vseh dokumentov in denarja in vas prosi, da mu pošljete nekaj denarja preko WesternUnion-a. Seveda je mail poslal goljuf, ki je zlorabil račun vašega znanca.

Lažna prošnja za pomoč
Lažna prošnja za pomoč

 

Kje goljufi pridobijo podatkeuporabniško ime in geslo, da lahko dostopajo do poštnega predala svojihžrtev‘?

Pogosto lahko goljufi geslo, kadar je to res enostavno (na primer 123456 ali geslo 123) – uganejo. Lahko ga prestrežejo prek podtaknjenega virusa, t.i. trojanskega konja na domačem ali javnem računalniku.

Najbolj pogost in za goljufa najbolj enostaven pa je phishing napad, kjer nas z lažnim obvestilom prepričajo, da moramo pri ponudniku spletne pošte zaradi tega ali onega razlogapreveriti račun in ponovno vnesti svoje podatke‘. Ponavadi v sporočilo pripnejo povezavo do ponarejene spletne strani, kamor mora uporabnik klikniti in nato v obrazec na spletni strani vnesti svoje vpisne podatke za elektronsko pošto, spletno, banko, ipd. Poglejte video, ki odkriva 3 tipične znake, kdaj gre za poskus phishinga.

 

Razmislite – bi prijatelj ali znanec res prav vas prosil za finančno pomoč?

Če prejmete prošnjo za denarno pomoč od prijatelja ali znanca, ga prej poskusite poklicati in preveriti, ali je res na poti in so ga okradli. Še posebej pa bodite previdni pri zahtevah za nakazilo denarja v tujo državo prek sistemov za hitro nakazovanje denarja kot sta Western Union ali MoneyGram

Vsekakor pa v primeru, da prejmete elektronsko pošto, v kateri vas nekdo prosi za finančno pomoč, najprej razmislite, če je možnost, da bi za pomoč prosil prav vas, realna.

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
1

Geslo za elektronsko pošto je najpomembnejše med vsemi!

Premalo se zavedamo, kako pomembno je, da varujemo svojo digitalno identiteto. Zaskrbljujoče stanje najbolje ponazori najpogostejši odgovor naključnega znanca, ki smo mu predlagali, naj vklopi dvostopenjsko avtentikacijo in redno menja geslo za elektronsko pošto: »Pa kaj, če mi vdrejo v e-mail - saj nimam kaj za skrivati!« Hmm, res? Za…

Komentarji (1)
  • Nasedla sem goljufom iz Maroka. Še na kraj pameti mi ni padlo, da mi namesto prijateljice piše goljuf. Poslala sem ji 1.500 eur preko Western Union. Šok je kar hud. Ne le, da sem zdaj v minusu, tudi psihično sem bila na psu. Čustveno sem si zdaj opomogla, saj so mi stali ob strani ljudje, ki me imajo radi. Te napake pa gotovo ne bom več ponovila.

  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *