Skoči na vsebino

Pomagaj nujno, oropali so me!

Na nas se je obrnila novinarka dnevnika Finance. Pravi da so v uredništvo prejeli kar nekaj primerov sporočil, ko so goljufi vdrli v poštni predal in na kontakte v imeniku poslali sporočilo s prošnjo za finančno pomoč.

Zgodbe so vedno enake, samo država se zamenja: prejmete mail od znanca, v katerem piše, da so ga oropali sredi Londona (Madrida, Dublina,… ), ostal je brez vseh dokumentov in denarja in vas prosi, da mu pošljete nekaj denarja preko WesternUnion-a. Seveda je mail poslal goljuf, ki je zlorabil račun vašega znanca.

Lažna prošnja za pomoč
Lažna prošnja za pomoč

Kje goljufi pridobijo podatkeuporabniško ime in geslo, da lahko dostopajo do poštnega predala svojihžrtev‘?

Pogosto lahko goljufi geslo, kadar je to res enostavno (na primer 123456 ali geslo 123) – uganejo. Lahko ga prestrežejo prek podtaknjenega virusa, t.i. trojanskega konja na domačem ali javnem računalniku.

Najbolj pogost in za goljufa najbolj enostaven pa je phishing napad, kjer nas z lažnim obvestilom prepričajo, da moramo pri ponudniku spletne pošte zaradi tega ali onega razlogapreveriti račun in ponovno vnesti svoje podatke‘. Ponavadi v sporočilo pripnejo povezavo do ponarejene spletne strani, kamor mora uporabnik klikniti in nato v obrazec na spletni strani vnesti svoje vpisne podatke za elektronsko pošto, spletno, banko, ipd.

Poglejte video, ki odkriva 3 tipične znake, kdaj gre za poskus phishinga.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Razmislite – bi prijatelj ali znanec res prav vas prosil za finančno pomoč?

Če prejmete prošnjo za denarno pomoč od prijatelja ali znanca, ga prej poskusite poklicati in preveriti, ali je res na poti in so ga okradli. Še posebej pa bodite previdni pri zahtevah za nakazilo denarja v tujo državo prek sistemov za hitro nakazovanje denarja kot sta Western Union ali MoneyGram

Vsekakor pa v primeru, da prejmete elektronsko pošto, v kateri vas nekdo prosi za finančno pomoč, najprej razmislite, če je možnost, da bi za pomoč prosil prav vas, realna.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Vasiljka /

    Nasedla sem goljufom iz Maroka. Še na kraj pameti mi ni padlo, da mi namesto prijateljice piše goljuf. Poslala sem ji 1.500 eur preko Western Union. Šok je kar hud. Ne le, da sem zdaj v minusu, tudi psihično sem bila na psu. Čustveno sem si zdaj opomogla, saj so mi stali ob strani ljudje, ki me imajo radi. Te napake pa gotovo ne bom več ponovila.