14.05.2014

Na Android sistemih naj bi funkcija tovarniške ponastavitve načeloma poskrbela tudi za popolni izbris podatkov. Vendar pa, kot je ugotovil že novinar v članku v Delu, mnogi proizvajalci tega ne implementirajo na ustrezen način. V Google tržnici sicer lahko najdete kar nekaj aplikacij, ki obljubljajo varen izbris podatkov. Vendar pa veliko teh aplikacij, vsaj tistih zastonjskih, ne prepiše ravno vseh podatkov ali pa tega ne naredi ustrezno.

Za trajen in zanesljiv izbris podatkov priporočamo, da najprej uporabniške podatke zašifrirate z vgrajeno funkcijo šifriranja naprave (od verzije 3.0 dalje), nato pa napravo ponastavite na tovarniške nastavitve.

1. Če je v napravi spominska kartica, jo odstranite in na njej varno izbrišite vse podatke. Navodila, kako to naredite, najdete tu.

2. Vklopite šifriranje naprave. V navodilih vaše naprave poiščite, kje v nastavitvah se nahaja ta možnost. Npr. za Samsung S3 v Nastavitve ->Več ->Varnost -> Šifriraj napravo.  Za Nexus 7 v Nastavitve ->Varnost-> Šifriraj tablični računalnik.

5

 

3. Napravo ponastavite na tovarniške nastavitve. Spet v navodilih poiščite, kako to naredite na svoji napravi. Za Samsung Galaxy S3 v Nastavitve -> Računi->Varnostno kopiranje in ponastavitev ->Ponastavitev na tovarniške podatke. Za Nexus 7 v Nastavitve -> Izdelaj varnostno kopijo in ponastavi -> Ponastavitev na tovarniške nastavitve.

6

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
3

Ukraden ali izgubljen Android

Ne najdete telefona? Androida? Se sliši kot nočna mora? Ukrepajte čimprej! https://youtu.be/kM1DN3zkR2s Prvi, nujen korak je obisk strani https://myaccount.google.com/find-your-phone, kjer poskušate poiskati oz. zakleniti telefon. Seveda se najprej logirate v svoj Google račun in izberete napravo, ki jo iščete. Lahko najprej poskusite sprožiti zvonjenje, če se telefon nahaja nekje za…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *