Skoči na vsebino

Nove metode hekanja – magični kvadrati in ključi prihodnosti

Vedeževalka Karin na svoji Facebook strani pravi, da lahko s pomočjo magičnega kvadrata želja in ključev prihodnosti odprete poti prihodnosti v vašem življenju (čeprav ne vemo čisto natančno, kaj naj bi to pomenilo). Vse, kar morate storiti, je vpisati v komentar vaš rojstni datum in z malo sreče boste eden izmed novopečenih lastnikov magičnega kvadrata.

Na poziv slavne vedeževalke se je odzval tudi Arnes in povsem utemeljeno zastavil vprašanje informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar, če je tovrstno »komentiranje« varno in zakonito. Gre namreč za javno in vsem dostopno objavljene kombinacije občutljivih osebnih podatkov, saj večina »fanov« uporablja svoje ime in priimek, nato pa dopiše še datum rojstva.

Odgovor IP
Zaslon s Tweeti med Arnesom in odgovorom IP

Nič spornega z vidika zakonitosti, saj kot pravi informacijska pooblaščenka, uporabniki sami povsem prostovoljno objavijo svoje osebne podatke (ja, naivnost res ne pozna meja). Vendar se poraja kar nekaj vprašanj z vidika varnosti, saj spletni uporabniki ravno s kombiniranjem imena, priimka in datuma rojstva, zelo pogosto ustvarjajo gesla, s katerimi dostopajo do različnih spletnih storitev (saj veste, Milenap72 itd.).

Upamo, da se skoraj 1000 (!) »fanov«, ki so javno objavili svoje osebne podatke, zaveda, da včasih ni potrebno biti vedeževalec, da pravilno prerokuješ njihovo geslo.

P.S. Če smo pravilno predvidevali in je tudi vaše geslo kombinacija imena, priimka in letnice rojstva, preberite še nekaj nasvetov o varnem in močnem geslu.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.