Skoči na vsebino

Ste tudi vi zadeli 72″ TV v LG nagradni igri?

Ste tudi vi srečnež, ki je zadel 72 palčni TV in 760.000 funtov v nagradni igri podjetja LG Electronics?

Ponovno smo zasledili elektronska sporočila, ki prejemnike razveseljujejo z denarno nagrado in televizijo z ogromnim LED zaslonom. Glede na komentarje na nekaterih slovenskih forumih so bila sporočila očitno razposlana na veliko število slovenskih naslovov, kar kaže na to, da se je sporočilo v večji meri uspešno izognilo antispam filtrom na poštnih strežnikih. Gre namreč za še eno preoblečeno  nigerijsko prevaro.

Znake prevare lahko hitro prepoznate:

 1. Sporočilo je bilo poslano iz naslova v venezuelski domeni luz.edu.ve. Če bi nam res pisali iz podjetja LG, bi sporočilo verjetno prišlo iz naslova v njihovi uradni domeni.
 2. V polju Reply-To: je naveden naslov iz domene blumail.org, kar pomeni da bi bil vaš odgovor na sporočilo poslan na ta naslov*. Gre za ponudnika brezplačnega poštnega predala, kar je nov sumljiv znak. Še tretji elektronski naslov jamlian@ishqip.net, ki je naveden v besedilu, pa sploh pripomore še k večji zmedi.
 3. Čeprav naj bi bil izžreban le vaš el. naslov, ta sploh ni naveden v polju prejemnikov. Glede na to, da tam piše »undisclosed-recipients«, lahko sklepamo na masovno razpošiljanje sporočila.
Kako preverite, ali gre za prevaro?
Elektronsko sporočilo in poudarjeni znaki, ki nam izdajo, da gre za prevaro.

Če ste tudi vi prejeli to sporočilo, nanj ne odgovarjajte in nikakor ne pošiljajte svojih podatkov.

Glede na naše izkušnje s tovrstnimi prevarami, bi vam goljuf v naslednjem koraku sporočil, da morate najprej poravnati strošek dostave ali pa plačati davek na prejeto nagrado. Zelo verjetno bi zahtevali, da denar nakažete preko sistema Western Union ali MoneyGram, nagrade pa nikoli ne bi prejeli.

Za podobne “nagradne igre” goljufi radi izkoriščajo znane blagovne znamke (npr. Google, Microsoft, Coca Cola) in njihove obletnice, saj lahko tako ustvarijo bolj verodostojno zgodbo in izgovor za deljenje nagrad.

* Več tehničnih podrobnosti o delovanju elektronske pošte in razlago polj v glavi sporočila si lahko preberete v članku na spletni strani SI-CERTa.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Sebastijan /

  Tudi meni so tole poslali da sem zadel 760,000funtov in LG LCD. Nisem vedel
  da ne smem pošiljati naslova pa sem jim sedaj zahtevajo naj jim plačam za
  stroške da dobim nagradi. Na banki Koper sem jim povedal to pa so mi pametno
  svetovali naj ne pošiljam nobenega denarja. Sreči sem ubogal tajnico. Upam
  da ne bo nekdo ukradel moje identitete. Čao Sebastijan iz Postojne.