Skoči na vsebino

Naravne katastrofe priložnost za spletne goljufe

Naravne katastrofe, kot je potres na Japonskem ali orkan Katrina, ki je prizadel New Orleans, so žal odlična krinka za številne lažne spletne strani,  ki »zbirajo donacije« za pomoč žrtvam.

Tudi v Sloveniji krožijo po družabnih omrežjih Facebook in Twitter pozivi k denarni donaciji. V vseh primerih ne gre za spletno prevaro, pa vendar v prihodnjih dneh bodimo pozorni na različna elektronska sporočila ali povezave na spletna mesta s podobno vsebino.

FBI prav tako opozarja na porast nigerijskih prevar, v katerih vas neznani japonski poslovneži nagovarjajo, da jim pomagate prenesti velike količine denarja iz Japonske banke na druge račune, v zameno pa vam obljubljajo denarno nagrado.

Še nekaj koristnih nasvetov FBI, kako ločiti legitimne pozive k dobrodelni pomoči od poskusov goljufij

 • Pozanimajte se o dobrodelni organizaciji, kateri nameravate donirati denar. Ni dovolj, če samo sledite povezavi na določeno spletno mesto, ampak poskusite preveriti njihovo uradno spletno stran, mnenja drugih ljudi, prepričajte se, da za spletno predstavitvijo stoji registrirana ustanova. V Sloveniji zbira donacije za pomoč Japonski Rdeči križ Slovenije, informacije, kako pomagati, so objavljene njihovi spletni strani.
 • Bodimo pozorni, če nas po elektronski pošti ali prek družabnih omrežij kontaktira posameznik, ki trdi, da deluje v imenu določene dobrodelne organizacije. To ni ustaljena praksa zbiranja donacij, zato vedno preverite še obvestila na uradni spletni strani organizacije.
 • Prav tako smo lahko skeptični pri pozivih, da darujemo denar prek plačilnih sistemov WesternUnion, MoneyGram in podobnih, saj se pri teh načinih plačila težje sledi poti denarja.  Po navadi legitimne ustanove odprejo transakcijski račun, denar pa nakažete s plačilnim nalogom.
 • Bodimo pozorni na e-mail sporočila, ki obljubljajo šokantne posnetke območij, ki jih je prizadel potres, saj se preko priponk lahko širi zlonamerna koda. Zato odpirajmo pošto samo od poznanih pošiljateljev.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Alojz Bedenikovič /

  THE WESTREN UNION/TRANSFER COMMISSION
  KM 312, KLIMMS DOMINAT AVENUE,
  LEKI CRESENT,
  INDAIN

  Bodite pozorni na ta naslov,kateri ponuja po 5000,oo evrov na dan,vendar morate pred tem poslati vse svoje podatke.